TECH MATERIAL

Tekniikka

 

Teknilliset artikkelit käsittelevät aihepiirejä pääosin Fordin tiimoilta yleensä ja Torinosta erikseen.

 

Aiheet löytyvät pääasiassa kirjoittajan oman ajopelinsä rakentelun aikana dokumentoiduista työohjeista ja -kuvauksista, mutta mukana on myös teoreettisempaakin aineistoa sekä yleisluonteista dataa, taulukkotietoa yms..

 

Huomautettakoon tässä yhteydessä, että työohjeet ja -kuvaukset ovat lähinnä dokumentaatiota siitä, miten tekijä on itse nähnyt parhaaksi työt aikanaan tehdä. Lukemisessa ja soveltamisessa tulee käyttää tervettä järkeä ja soveltaa aineistoa käyttöönsä omien tarkoitustaan vastaaviksi tai ainakin nyt vähintään tietyn kriittisen otteen kautta.

 

Itse olen pyrkinyt tietynlaiseen perinpohjaisuuteen, joten useasta asiasta pääsee varmasti vähän vähemmilläkin töillä. Tulee myös muistaa, että käytössäni ovat olleet ne tyypilliset harrastajan perustyökalut, joten ammattimaisen korjaamon laitteilla tehtynä/teetettynä moni asia voisi olla helpompaa.

 

Toivon dokumentaatiosta joka tapauksessa olevan hyötyä lukijoilleni !

 

TORINON TUKIVARSIEN JA OLKAVARSIEN ASENNUS

YLEISTÄ

 

Tässä artikkelisarjan toisessa osassa käydään läpi lyhyesti tukivarsien ja olkavarren asennukset paikalleen

Esimerkki on Torino '74:stä, mutta pätee pitkälle muihinkin Fordin malleihin ja jopa muiden konsernien tuotteisiinkin. Amerikkalaisvalmisteisissa autoissa kuvatunlainen kolmiotukivarsityyppinen kiinnitys oli yleinen 50 -luvun puolivälistä lähtien.

 


 

 

 

YLÄTUKIVARSIEN ASENNUS JA PALLONIVELEN KIINNITYS

Ylätukivarren asennus

Torinon ylätukivarren osat

Ennen kuin ylätukivarsi irroitetaan paikaltaan, on syytä ottaa mitat sen sijainnista rungon suhteen. Paikalleen asennettaessa laitetaan sitten tukivarret takaisin samoihin paikkoihin mittaamalla esim. säätöreiän reunasta, kuten kuvassa.

 

Kulmat kannattaa säädättää joka tapauksessa uudelleen etupääremontin jälkeen, mutta tällä tavalla kulmat ovat sen verran lähellä, että ajo säätöpaikalle on miellyttävämpää.

Itse tukivarren kiinnitys on helppoa; kahdella pultilla (muista rikat) takaisin runkoon ja kiristys momenttiin (136 - 190 Nm).

Yläpallonivelen asennus

Yläpallonivel

Pallonivel olisi voitu asentaa jo ennen tukivarren paikalleen laittoa, mutta teemme sen vasta tässä vaiheessa (makuasia). Varaosapaketissa on pallonivelen lisäksi suojakumi, kolme kiinnityspulttia muttereineen, kartiotapin kruunumutteri ja lukitussokka sekä rasvanippa.

 

Pallonivel pultataan yläpuolelta kahdella pultilla mutterit ylöspäin tukivarteen. Kolmatta pulttia ei tarvita, sillä sen tilalle kiinnitetään ylätörmäyskumi, joka kannattaa pelastaa edellisestä installatiosta, mikäli se on ehjä. Joka tapauksessa se kannattaa säästää ja vaikka asiallisesti korjata jos mahdollista, sillä saatavuus tuntuu olevan heikonlainen ja hinta uudella sen mukainen. Mikäli kumi rikkoutuu, se yleensä irtoaa siihen vulkanoidusta metallilevystään. Tässä metallilevyssä on myös kiinnityspultti normaalilla UNC -kierteellä, joten käytä lukkomutteria kiinnityksessä. Itse sarjan mukana tulevat pultit sen sijaan ovat hienokierteellä ja mukana tulevissa muttereissa on lukitus. Laita tässä vaiheessa jo nivelen suojakumi paikalleen, niin ei sitten jousta ja olkavartta asennettaessa tule huomatuksi sen jääneen välistä...


 

 

 

ALATUKIVARSIEN ASENNUS

Joissakin Fordin malleissa alatukivarsi on myös kolmiotyyppiä ja kiinni rungossa kahdella korvakkeella. Tässä kuitenkin alatukivarsi kiinnittyy runkoon yhdestä leveästä puslituksesta. Kiinnitys on periaatteessa aika helppo, tukivarsi laitetaan paikalleen, pultti runkopalkista läpi ja mutteri päähän. Käytännössä hommassa on tiettyä vaikeusmomenttia; pusla on tiukka (kuten pitääkin ja sen saaminen tukivarsineen paikalleen ahtaaseen runkopalkin rakoon saattaa vaatia hieman miettimistä ja voimaa.

Yksi tapa on lähestyä kiinnityspistettä takaapäin, kammeta tukivarren alapintaa runkopalkin avausta vasten niin, että pusla työntyy kiinnityspintojen väliin niin pitkälle, että pultin reiästä saa esim. ruuvimeissselin työnnettyä puslan sisäholkkiin ja avitettua siitä kampeamalla holkki linjaan reikien kanssa. Kun varsi on linjassa, pultti alulle, ruiskaus ruostesuojaa liukasteeksi ja varsinaiseen tarkoitukseensa ja lopuksi kumivasarallapultti pohjaan. Kierteisiin kuparitahnaa ja mutteri paikalleen.

Kun alatukivarsi on paikallaan, asennettiin myös suojakumit alapallonivelen päälle. Kumien rakenne riippuu hieman varaosasarjasta. Tässä versiossa kumin huulen sisällä tuntui olevan jousi, joka teki asennuksesta hieman työlään, ilman voimaa kumi ei mennyt riittävän syvälle peittääkseen pallonivelen rungon suoran osan. Kannattaa myös tarkistaa kumista, onko (kuten tässä) asennusasennolla väliä. Kumin yhdellä reunalla oli neliskanttinen avaus ylimääräisen rasvan poistumista varten. Tämä tulee olla sisäänpäin, ettei rasva pääse jarrulevyihin.

Huomattavaa:

  • Älä "veistä" paikalleenlaitossa puslien päästä kumia. Jos näin on käymässä, pitää miettiä toinen lähestymistapa asiaan.
  • Laita varret oikeille puolilleen. Tukivarsien toisessa kyljessä on pellistä prässätty kyhmy hitsattu kiinni kylkeen. Tämä stopparikyhmy tulee olla takapuolella (ts. kabiiniin päin). Kyhmy estää etupyöriwn kääntymisen liikaa.
  • Älä kiristä tukivarren pulttia momenttiin vielä tässä vaiheessa. Se tehdään vasta kun auto on turvallisesti pyörillään ja jousitus normaaliasennossa. Muuten pusla saattaa joutua väännätyksiin ja elinikä sen kun lyhenee...
  • Huomioi suojakumin asennusasento.

 


 

 

 

OLKAVARSIEN JA JOUSTEN ASENNUS

Törmäyskumien korjauksesta osastolta niksi-Pirkka:

 

Usein törmäyskumi repeää irti siihen vulkanoidusta metallilevystä, jolla koko installaatio kiinnittyy tukivarsiin. Metallilevyssä voi olla joko pultti tai pultin reiät. Torinossa ylätörmäyskumit kiinnittyvät pultilla, alakumissa sen sijaan reaktiotankojen kiinnityspultit (2 kpl) tulevat peltilevyn rei'istä läpi.

Mikäli tälläinen repeämä on havaittavissa, voi peltiin porata reiän ja ruuvata levy paikalleen laittaen väliin Sikamassa. Älä laita liian pitkää ruuvia, ja liimattavat pinnat kannattaa puhdistaa hyvin.

 

Törmäyskumin korjaus

Törmäyskumin korjaus

(klikkaa suuremmaksi)

 

Olkavarren akseliin, olka-akseliin, kiinnittyy jarrululevy laakereineen. Jarrulevyssä on myös rihloilla kiinnitettynä pyöränpultit, joihin luonnollisesti rengas vanteineen tulee.

Jousi puristuksessa

Jousi kokoonpuristettuna

Kun tukivarret ovat nyt paikoillaan, täytyy jouset saada väliin asennuksen loppuunsaattamiseksi. Tämä ei välttämättä ole se helpoin vaihe... Jousta poistaessani (mikä sekin vaati hieman kokeilua pusristimen sijoittelussa) olin ottanut kuvan puristimen asennosta jousen sisällä. Asettelin siis puristimen samaan asentoon ja paikkaan jousen sisälle, tällä kertaa kankaanpalaset välissä maalausta suojellakseni. Kiristin saman verran kuin poistettaessa. Seuraavaksi laitoin 2 x 5 -lankun pystyyn siltanosturin ja auton runkopalkin väliin, ettei jousen voima nosta koko autoa alatukivartta tunkalla kammetessa. Varsinkin ilman konetta nokka on sen verran kevyt, ettei asennus muuten onnistuisi.

 

Etutukivarret paikallaan

Etutukivarret paikallaan

Olkavarsi asetetaan alapäästään pallonivelelle, mutteri jonkin verran huulille ja aletaan kammeta tunkalla ylöpäspäin, kunnes yläpallonivelen pultti saadaan kartioreiästään lävitse ja mutterilla varmistettua. Väliin asetettu jousi tulee olla yläpäästään kohdallaan kupissaan, kuminen eristelevy välissä. Alapäässä viimeisen jousikierteen tulee olla oikeassa kohdassa suhteessa tukivarressa olevaan uraan (ks. kuva).

 

Alapallonivelen mutteri kiristetään välille 108-162 Nm. Itse vedin n. 150 Nm:iin. Yläpallonivelen mutteri taasen välillle 81 - 122 Nm (itse vedin 110 Nm:iin). Eli kireys lähemmäs ylälaitaa. Mutteria kiristetään tämän jälkeen vielä niin, että lukkosokan reikä tulee näkyviin kruunumutterin "siipien" välistä. Lopuksi sokka paikalleen ja asennus on melkein valmis.

 

Lasketaan vielä alatukivarren alla oleva tunkka varovaisesti pois alta ja asennetaan lopuksi paikalleen pallonivelten rasvanipat. Likakertymisen välttämiseksi nämä kannattaa kiertää osoittamaan taaksepäin.

 


 

 

 

«« Previous | Top | Next »»