TECH MATERIAL

Tekniikka

 

Teknilliset artikkelit käsittelevät aihepiirejä pääosin Fordin tiimoilta yleensä ja Torinosta erikseen.

 

Aiheet löytyvät pääasiassa kirjoittajan oman ajopelinsä rakentelun aikana dokumentoiduista työohjeista ja -kuvauksista, mutta mukana on myös teoreettisempaakin aineistoa sekä yleisluonteista dataa, taulukkotietoa yms..

 

Huomautettakoon tässä yhteydessä, että työohjeet ja -kuvaukset ovat lähinnä dokumentaatiota siitä, miten tekijä on itse nähnyt parhaaksi työt aikanaan tehdä. Lukemisessa ja soveltamisessa tulee käyttää tervettä järkeä ja soveltaa aineistoa käyttöönsä omien tarkoitustaan vastaaviksi tai ainakin nyt vähintään tietyn kriittisen otteen kautta.

 

Itse olen pyrkinyt tietynlaiseen perinpohjaisuuteen, joten useasta asiasta pääsee varmasti vähän vähemmilläkin töillä. Tulee myös muistaa, että käytössäni ovat olleet ne tyypilliset harrastajan perustyökalut, joten ammattimaisen korjaamon laitteilla tehtynä/teetettynä moni asia voisi olla helpompaa.

 

Toivon dokumentaatiosta joka tapauksessa olevan hyötyä lukijoilleni !

 

TORINON KALLISTUKSENVAKAAJA JA REAKTIOTANGOT

YLEISTÄ

 

Tässä artikkelisarjan kolmannessa osassa asennetaan kallistuksenvakaaja ja reaktiotangot paikalleen.

 

Esimerkki on Torino '74:stä, mutta pätee pitkälle muihinkin Fordin malleihin ja jopa muiden konsernien tuotteisiinkin.


 

 

 

REAKTIOTANKOJEN ASENNUS

Alastopparikumin asennus

Alastopparikumin asennus

Tukivarren puoleisessa rakenteessa reaktiotangot ja alatukivarsi kiinnittyvät toisiinsa pooritetulla pultilla, jossa on oma poorinsa sekä tangolle, että tukivarrelle.

 

Ensimmäisenä kiinnitetään stopparikumi alatukivarteen yksinkertaisesti lyömällä pultin poorit kiinni tangoon, kannan ja tangon välissä sitten on kumin kiinnikeraudan reiät. Käytin puupalikkaa lyöntivälineenä, ettei pulverimaalipinta suotta kärsisi. Pulveroitu pinta on muutenkin kova, joten tavallista maalia käytettäessä kannattaa käyttää vielä pehmeämpiä välineitä, tai sitten suorittaa maalaus jälkikäteen.

 

Toki riippuen halutusta lopputuloksesta maalaamiset voipi jättää tekemättäkin...

Reaktiotangon etupusla

Yläpallonivel

Etupäässä tangot kiinnittyvät rungon poikkipalkkiin kahden puslan tukemana. Asennusvaiheessa tankoon laitetaan kuvassa näkyvä iso rikka, pusla kartiopää rikkaa kohti ja asetetaan tanko reikäänsä.

 

Varsinainen tangon asennus saattaa kysyä hieman voimaa ja apumiestä, sillä tanko ei välttämättä aivan kivuttomasti sovi tukivarren ja poikkipalkin väliin. Tarkoitus on kampeamalla saada tukivarren puoleisen pään pultit reikäänsä. Kun ne on sinne saatu, naputellaan sopivaa välikappaletta käyttäen pultin poorit sisään. Pohjaan asti pooreja ei tarvitse takoa, ne kyllä kiristettäessä hakevat tilansa.

 

Lopuksi kiristetään alapuolelta mutterit paikalleen, etupäässä tangon päähän vielä puslan toinen puolikas, rikka ja mutteri päähän. Etupäänkin voi vetää kireälle tässä vaiheessa, joskin tarkistus on suoritettava jousituksen ollessa normaaliasennossa ja auton pyörillään.


 

 

 

KALLISTUKSENVAKAAJAN ASENNUS

Törmäyskumien korjauksesta osastolta niksi-Pirkka:

 

Usein törmäyskumi repeää irti siihen vulkanoidusta metallilevystä, jolla koko installaatio kiinnittyy tukivarsiin. Metallilevyssä voi olla joko pultti tai pultin reiät. Torinossa ylätörmäyskumit kiinnittyvät pultilla, alakumissa sen sijaan reaktiotankojen kiinnityspultit (2 kpl) tulevat peltilevyn rei'istä läpi.

Mikäli tälläinen repeämä on havaittavissa, voi peltiin porata reiän ja ruuvata levy paikalleen laittaen väliin Sikamassa. Älä laita liian pitkää ruuvia, ja liimattavat pinnat kannattaa puhdistaa hyvin.

 

Törmäyskumin korjaus

Törmäyskumin korjaus

(klikkaa suuremmaksi)

 

Kallistuksenvakaajan kiinnityksiä on monenlaisia ja asennusproseduurit riippuvat tietenkin tyypistä. Käsittelemme tässä yhtä aika tavallista konstruktiota, ei vähiten siitä syystä, että se oli myös Torinossa...

Etulinkkispeksi

Kuvassa yllä erityyppisiä kiinnitysmahdollisuuksia. Torinossa siis tuo oikeanpuoleisin

Kuvassa yllä erityyppisiä kiinnitysmahdollisuuksia. Torinossa siis tuo oikeanpuoleisin

 

 

Etulinkkisatsi paikallaan

Kallistuksenvakaajan tukivarrenpuoleinen kiinnitys

Asennus on yksinkertainen; alatukivarren päässä kiinnityspultti puslineen kasataan kuvan mukaisessa järjestyksessä paikalleen.

 

Pultin kanta oltava ylöspäin. Mutterin mahdollisesti pudotessa koko pino ei lähde lentoon, ainakaan välittömästi :-) Kasaus tarkistettava ja kiristettävä kiinni vasta kun auto on pyörillään ja jousitus normaaliasennossa. Kallistuksenvakaajan oltava yhdensuuntainen alatukivarren kanssa.

 

Kallistuksenvakaajan etupusla

Kallistuksenvakaajan etupusla

Etupäästään vakaaja puslineen pulttautuu rungon alapintaan kahdella pultilla. Alunperin pusla on kumia ja umpinaisen rakenteensa johdosta liu'utettu paikalleen tangon päästä. Uretaanipuslia ei tällä tavalla paikalleen saisi, joten niissä on avaus, josta puslan saa paikalleen kohdaltaan, kts. kuva.

 

Asennettaessa pusla on voideltava hyvin mukantulevalla rasvalla, muuten pusla alkaa ikävästi kitistä.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

«« Previous | Top | Next »»