WELCOME TO TORINOPROJECT NEWS

Uutisia

 

Tällä sivulla projektia yleisluontoisempia uutisia aiheesta kuin aiheesta, enemmänkin ehkä kuitenkin autoharrastukseen ja tallielämän valo- ja varjopuoliin keskittyen.

 

Varsinaiset projektiini liittyvät tapahtumat löytyvät omasta osiostaan Project kuukausittain jaoteltuna.

 

Uutiset eivät liene mitään valtakunnallisesti merkittävää tasoa :-). Onpahan kuitenkin sopivaa harrastuksiini ja vähän muuallekin liittyvää aineistoa, joka yleensä on sen verran poikennut normaaleista rutiineistani ja kohdalleni sattuneista näkymistä, että kamera on laukaistu siinä kohtaa. Jos on sattunut olemaan mukana...

 

Tunnetun Turkulaisen uutiskasvon (tai ehkä paremminkin -äänen) Markku Heikkilän sanoin: "ei virallissi, mut torellissi"

 

 

 

NEWS JANUARY- FEBRUARY 2008

DIGIAIKAAN...

14.2.2008

 

 

HB9CV

Kun lukijat ovat varmaan jo osakseen tottuneet näihin silloin tällöin esiintyviin arvuutteluihini kulloisenkin palikan olemuksesta ja käyttötarkoituksesta, jatketaanpa samalla linjalla. Joten mikäs se tuo kuvan esine on ?

 

Sitten varsinaiseen asiaan, eli ns. leipätekstiin palataksemme... Allekirjoittaneen huushollissa oli lähinnä naisväen toimesta siirrytty digiaikaan toki jo aikaisemminkin, mutta itse olin alunperin aikonut jättää koko homman tykkänään tähän; kun töllö lakkaa näkymästä, sen kun lakkaa, minä vastaavasti lakkaan maksamasta lupamaksuja. Oma tiedonvälitykseni on toiminut jo pitkään lähinnä netin varassa. Ja toimii edelleen.

 

Vaimo etunenässä perheen muut jäsenet eivät kuitenkaan katsoneet voivansa tulla ilman hupilaatikkoa toimeen, joten siirsin sitten lupamaksujen maksuvelvoitteen emännälle.

 

Teknisen mielenkiinnon ohikulkeissani taas iskiessä tulin hommanneeksi tuollaisen pienen USB 2.0 porttiin iskettävän DVB-T -dongelin, maksoikin ryökäle ainakin kolme kymppiä. Laite oli varsin toimiva kapistus sinänsä, mutta koska paketissa ollutta fysiikan lakeja uhmaavaa tikkua lukuunottamatta minkäänmoista antennia  ei sitten ollutkaan, värkkäsin sen itse.

 

Tästä ratkeaa kuvan arvoitus; kyseessä on Sveitsiläisen radioamatöörin aikanaan kutsumanimensä mukaan ristimä antenniratkaisu, eli HB9CV, jonka laskeskelin Turun maanpäällisen digiverkon  A ja B -kanavanipuille, eli tuonne noin about 700 MHz:n luokkaan. Kuvassa vehje on vielä kesken, puuttuu liitin, mutta 2 mm:n galvanoidusta rautalangasta tinan ja kolvin avulla väsäämäni antenni alkaa olla sinänsä kuvassa jo hahmollaan.

 

Tuon tyypin valitsin siksi, että on kohtuullisen toimiva, tehokas ja laajakaistainen yhdistettynä varsin sopivan pieneen kokoon. Nuo pitkät tikut ovat mitaltaan 20 sentin kummankin puolen ja niiden etäisyys on noin 5 cm mittakaavaa jonkin verran selkiyttääkseni. Tarkemmat ohjeet löytyy netistä KVG, GVI tai vast. -menetelmällä...

 

Jos joku aikoo vastaavaa värkkiä hommailla, neuvon tosiaankin tekemään antennin itse, sillä kaupasta saatavat yleisantennit ovat silkkaa rahan hukkaa, liian laajakaistaisina ja yleiskäyttöisinä ne eivät toimi missään hyvin. Tämä sen sijaan on speksattu (sivuleikkureilla :-)) asuinpaikkaani ja toimii, jahka oikean paikan ja asennon löytää. Antennit kun ovat kohtuullisen herkkiä kapistuksia, kuuluu ikään kuin niiden luonteeseen...

 

Palkit täysillä

 

Kuten kuvasta näkyy, ilmaiseksi netistä etsimäni ProgDVB -softan signaalitason ja -laadun palkit näyttävät täyyttä 100 %, tekevät sen myös joka kanavalla.

 

Kuva on ihan katsottava, tosin nämä softat tuntuvat olevan aika kehittymättömiä ja toimintavarmuus on mitä on.

 

 


 

 

 

 

«« Previous (November - December 2007)  | Top | Next (March - April 2008) »»