WELCOME TO TORINOPROJECT NEWS

Uutisia

 

Tällä sivulla projektia yleisluontoisempia uutisia aiheesta kuin aiheesta, enemmänkin ehkä kuitenkin autoharrastukseen ja tallielämän valo- ja varjopuoliin keskittyen.

 

Varsinaiset projektiini liittyvät tapahtumat löytyvät omasta osiostaan Project kuukausittain jaoteltuna.

 

Uutiset eivät liene mitään valtakunnallisesti merkittävää tasoa :-). Onpahan kuitenkin sopivaa harrastuksiini ja vähän muuallekin liittyvää aineistoa, joka yleensä on sen verran poikennut normaaleista rutiineistani ja kohdalleni sattuneista näkymistä, että kamera on laukaistu siinä kohtaa. Jos on sattunut olemaan mukana...

 

Tunnetun Turkulaisen uutiskasvon (tai ehkä paremminkin -äänen) Markku Heikkilän sanoin: "ei virallissi, mut torellissi"

 

 

 

NEWS JULY-AUGUST 2005

ERINÄISTÄ TALLIHOMMAA

20.8.2005

 

 

Viimeisen viikon aikana on tullut puuhailtua aika paljon vähän yleisemmissä askareissa tallin puolella, eikä Torinon laitto ole juuri ihmeellisesti edistynyt. Tallilla taas on "infra" hieman parantunut vastaavasti.

 

Tiistaina asennettiin vanhan kotikylän kaverin kanssa tallille vesiposti autonpesua yms. varten, tiistain ja keskiviiikon lähinnä asensin uuden työkaluseinän, järjestelin tavaroita ja työkaluja ja muuten vain siivoilin.

 

Perjantaina koneistamoon saatiin sähköt sekä sorville ja jyrsimelle ja tänään lauantaina kaadettiin pari puuta pois tallin viereiseltä penkalta, etteivät olisi kaatuneet ihan automaattisesti ja tietenkin jonkun auton päälle...

 

Toki Torino-rintamalla jotakin on tapahtunut, ne tarinat totuttuun tapaan projekti-osiossa.

 

 

 


 

 

 

FORSSAN PICK-NICK

7.8.2005

 

 

Päivän linkki:

 

Pick-Nick

 

 

Aatun Torino

Vaikka keli oli aamulla sateinen, lähdin silti Forssaan kesän kohokohtaan Pick-Nickiin tutkailemaan autoja. Märkä keli tuntui jonkin verran verottavan osallistujia, toki ihmisiä ja autoja oli jälleen ihan mukavasti paikalla. Sateetkin loppuivat päivän mittaan. Alla muutama "bongaus" Torino-rintamalta.

 

Tapasin ensimmäistä kertaa "livenä" tuttavani Aatu Holman Lahdesta. Aatun kanssa oli maileja ja soittoja vaihdeltu, tärmäilimme aikanaan, kuten niin monesti tapahtuu, alan nettifoorumeilla.

Aatu oli sateesta huolimatta ajanut paikalle '73 Gran Torinonsa. 351 Clevelandin voimalla liikkuva Fordi oli ihan mukavassa kulkukunnossa.

 

Torino -72

Tämä Sportsroof '72 tuli Porin suunnasta. Voimanlähteenä 460 CID, joten väännöstä ei liene pulaa. Väännön muuttaa liikkeeksi C6:n kautta matka-ajossa mukava 3.00 perä.

 

 

 


 

LISÄÄ SISÄLTÖÄ SIVUILLE...

28.7.2005

 

Nyt sitten on ensimmäistä sisältöä myös Tekniikka-osiossa, toistaiseksi vain Moottori ja apulaitteet alasivuilla. Esim. (todella) lyhyitä esittelyitä Fordin koneista löytyy myöhemmin täydennettäväksi.. Lisäilen tavaraa jatkossa.

 

 

 


 

 

 

JYRSIN PAIKALLEEN

26.7.2005

 

 

Jyrsin paikallaan

Koneistushuoneen lattia oli viime viikkoina kaltattu puhtaaksi muovimaton riekaleista, mikä ei ollut ihan helppo homma... Lattia hiottiin sitten timanttilaikalla puhtaaksi liiman jäänteistä, mikä sekin otti noin 3 tuntia. Lopuksi epoksimaali päälle pariin kertaan. Maali oli kuivunut jokusen päivän, joten roudasimme sitten 3 tonnia painavan jyrsimen paikalleen neljän miehen voimin  erilaisia viritelmiä hyväksikäyttäen.

 

 

 


 

 

 

TORINOPROJECT TESTAA: KYMPIN PORAKONEET

23.7.2005

 

 

Hajonneet porakoneet

En ole vetänyt yhteen kaikkia tunteja, jotka olen kuluttanut Torinon hiontahommissa. Parin ensimmäisen, joskus ammoin ostetun n. 10 euron porakoneen hajottua, hain uuden saman hintaluokan laitteen ja samalla syntyi piru mielessä aihe pieneen aliprojektiin: Kuinka monta tämmöistä saan rikki homman aikana.

 

Koneiden teholukokat pyörivät kaikissa 500W - reilu 700W luokassa. Merkkejä oli monta ja lähes kaikki valmistettu Kiinassa tms.

 

 • Ensimmäinen Power Craft (tumman sininen, 500W), ostettu Keskisen kyläkaupasta vuonna miekka ja kypärä, hajosi laakeririkkoon; akseli alkoi lotista.
 • Seuraavaksi otin käyttöön ihan uuden edelleen Keskiseltä heräteostoksena hankitun Power Super -merkkisen ihmeen, keltainen 710W. Jälleen laakeririkko.
 • Hong Kongista jälleen Power Craft. Laakeririkko.
 • Takuuseen uusi Power Craft, tällä kertaa hajosi nopeudensäätöpotikka.
 • Jälleen uusi Power Craft takuuseen. Hiilien vaihto kerran ja lopullinen laukeaminen laakeririkkoon. Öljyt lisäksi mäelle.
 • Tutkimusineiston laajennusmielessä Biltemasta tarjouskone. Vaalean sininen ja 500W. Kesti vain n. 3h ja laakeririkko.
 • Hong Kongista Gern (tummanvihreä). Surkea esitys. Paitsi, että ilmeisesti iskumekanismi alkoi pitämään järisyttävää meteliä hetikohta ja laakerit olivat pian entiset, heitti vielä vähät öljynsäkin vastahiotulle pellille.
 • Pyysin tallikaveria syömäreissultaan tullessa tuomaan uuden koneen ja sillä aikaa (luvan perästä) hajotin laakerit hänenkin koneestaan (ei kuvassa). Sama hinta/laatusuhde. Konetta kaveri ei muistanut tuoda, joten hain seuraavana päivänä Black & Deckerin Hong Kongista. Hinta järisyttävät 39.90 eur, joten laite ei kuulu tutkimuksemme piirin. Lisäksi kone on edelleen laatikossaan, sain hionnat tehtyä.

Koska otsikostaan huolimatta tämä ei esim. dokumentoimattomien käyttötuntimäärien johdosta ole tieteellisesti pätevä tutkimus/ testi, tyydynkin antamaan vain joitakin kommentteja aiheesta:

 

 • Kaikista koneista löytyi vain yksi kuulalakeri, yleensä etupäästä. Laatu heikko. Muuten akselin tuenta hodettu puslituksella.
 • Käytin laitetta hiontaan pääosin kiekkotyyppisillä työkaluilla. Koneet on suunniteltu aksiaaliselle kuormitukselle, mikä selittää laakeroinnin, tai oikeammin sen puutteen. Hionnassa kuormitus radiaalista, joka särkee nopeasti laakeroinnin/ puslituksen.
 • Useassa mallissa varahiilet mukana, oli sitten optimismia tai ei. Itse en monessa koneessa hiilenvaihtoon joutunutt ryhtymään jonkun muun (yleensä laakeroinnin) hajottua ensin.
 • Power Craftit olivat koneista pitkäikäisimmät, joskin yksilöiden välillä isoja eroja. Näillä hioi parhaimmillaan useita kymmeniä tunteja välillä parikin tuntia ilman taukoa. Muut olivat sitten tähän käyttöön täysin sopimattomia, kestoikä laskettiin tunneissa.
 • Koneet kestäisivät varmasti harrastekäytössä pitkäänkin normaaleissa porausoperaatioissa.
 • Kuvassa näkyvä pikkurälläkkä on myös merkiltään Power Craft ja vainaa tuli siitäkin, yksinkertaisesti ylikuumeni. Kesti tosin pitkään, koska sitä on aika vaikea käyttää "väärin". Mikäli yksilöissä ei ole isoja eroja, uskaltaisin jopa suositella harrastekäyttöön halvan hintansa vuoksi.

Summa summarum: Jos ostat hiontakäyttöönkin soveltuvan porakoneen, halpa voi olla hyväkin, mutta varmista, että akseli on laakeroitu kummastakin päästä.

 

 

 


 

 

 

AUDI KASASSA

20.7.2005

 

 

Audin vesipumppu

Jakopääremontti + muut tehty ja Audi pelittää jälleen. Lämmöt pysyvät jälleen kurissa kun vesi kiertää taas...

 

Vesipumppua tarkemmin tutkaillessani roottori oli nähtävästi joko valettu akselilla olevan karhennuksen kohdalle tai kiinnitetty jollakin muulla vastaavalla tavalla. Nyt olivat sekä akselin, että etenkin jotakin bakeliitin tapaista ainetta olevan roottorin karhennukset kuluneet aika lailla,mikä indikoi roottorin pyörimistä akselilla. Oikeammin akseli on pyörinyt jakohihnan määräämään tahtiin, mutta roottori sitten mitä sattuu, jos on pyörinyt ollenkaan.

 

 

 


 

 

 

AUDIN KONEEN KIMPUSSA

19.7.2005

 

Päivän linkki:

 

12v.org

 

- Audi -asiaa

Audin kone

Tallilla hioin karhunkielellä Clevelandia tulevaa maalausta silmälläpitäen jonkin aikaa ja lähdin sitten Makke's garagelle sovittamaan Audia nosturille. Audissa oli ollut lämpöongelmia ja jätin sen seisomaan, kunnes saisin osat, jotka tänään sitten hainkin. Ajattelin hyvän asennustavan mukaisesti vaihtaa myös jakohihnan ohjurin ja kiristimen ja Motonetin palveluihin kyllästyneenä hain ne sitten Osahankinnasta.

 

Kuvassa Audin 2.6 -litrainen V6 hihnat poistettuina, mukava rassata tämmöistä välillä, vaikka onkin turhan uudenaikainen minun makuuni ja lisäksi siitä puuttu pari sylinteriä :-).

 

Kiilahihna vaihtoon, oli sen verran entisen näköinen. Samoin jakoremmi, joka oli palvellut jo yli 100 000 km. Jakohihnan kiristin tuntui olevan kunnossa, mutta vaihdan senkin. Ohjuripyörän laakerit sen sijaan alkoivat olla finito.

 

Seuraavaksi siirryin vesipumpun kimppuun tehostinpumpun siivapyörän pois tieltä otettuani. Vesipumpun laakerit mennyttä, lisäksi roottori lähes irti, lähti laakeria kokeillessani käteen vallan helposti. Näytti olevan alkuperäinen ja tämän vaihdolla uskonkin ongelmien katoavan. Myös termostaatti menee uusintaan.

 

Raavin vielä vesipumpun tiivisteen jämät tälle illalle pois ja pyysin kuljetuksen kotiin kellon ollessa vielä sikäli säädyllisissä lukemissa, ettei aiheuttaisi vaimoväessä kohtausta :-)

 

Huomenna jatketaan virka-ajan jälkeen roippeiden kasauksella, pitäis kaiken järjen mukaan onnistua suht nopeasti. Operaation teoriapuolesta kiinnostuneille jakopäähomman kuvaus löytyy Päivän linkistä oikealta.

 

 

 


 

 

 

AUDIN LAITTO SIIRTYY

15.7.2005

 

 

Enpä saanut kaveria kiinni Audin laittoa silmällä pitäen... Tulipa kuitenkin käytyä tsekkaamassa Motonetin kesäpalvelun taso. Ei huikaissut. Ensinnäkin netissä ilmoitetuttuihin varastostatuksiin ei kannata luottaa ollenkaan. Jakopääremppaa varten löytyi kaikki muut, paitsi itse jakoremmi, jota oli netin mukaan varastossa. Ei tarjottu edes "juuri edellinen asiakas vei" -selvitystä. Samoin G12 -jäähdytysnestettä olisi pitänyt olla, käytännössä se oli hyllyn AINOA neste, joka oli lopussa. Varastostatus ilmoitti 75 mm ulosvetäjän olevan 3-leukaisista ainoa jota löytyy. Löytyikin - 1 kpl. Niitä muita, joita ei pitänyt olla, olikin sitten useita. Myyjinä olevat kesäpojat eivät juuri mistään tienneet. Eivätkä viitsineet edes hyllylle katsomaan tulla porukassa ohi vetelehtiessään. "Kai se on sitte loppu" ja kädet taskussa eteenpäin.

 

 

 


 

 

 

ADSL -YHTEYS TALLILLE

14.7.2005

 

 

Talliinkin saatiin sitten nettiyhteys. Kerron myöhemmin tällä palstalla, kuinka aiomme asiaa hyödyntää ja miten se näkyy suurelle yleisölle.

 

 

 


 

 

 

AUDIN RASSAUSAIKA TIEDOSSA

12.7.2005

 

 

Sainpas sitten aikaa nosturille perjantai-illaksi,joka sopii itselle hyvin. Tarkoitus purkaa jakopää pois tieltä ja tutkia vesipumpun kunto. Jos vikaa on, haen sen lauantaiaamuna samoin kuin mahdollisten muiden löydösten aiheuttamat hankinnat. Tarkkana miehenä en viitsi ostaa "jos sattuu tarvitsemaan" periaatteella varastoon. Mikäli pumppu OK, vaihdan termostaatin ja hihnan ja lyön koneen kiinni.

 

 

 


 

 

 

ERIKOISTYÖKALUJA AUDIIN

8.7.2005

 

 

Nokkatyökalu

Ei ihmeellisemmän näköiset "kötöstykset", mutta varsin tarpeelliset Audin nokkaremontissa. Ylemmällä saadaan nokka-akselit V6-koneesta lukkoon jakoremmin asennuksen yhteydessä. Alempi ruuvataan TDC-sensorin tilalle, jolloin kampiakseli saadaan lukkoon. Kun ylä- ja alakerta on kohdallaan ja lukossa, ei ole paljon mahdollisuutta saada jakoa pieleen. Tässä vaiheessa pultti on jo olemassa ja nokkakalullekin tekijä tiedossa.

 

 

 


 

 

 

ALASTARON KISAT

1.-2.7.2005

 

Päivän linkki:

 

 

...tosin itse olin paikalla vain su 3.7. Mukavaa vaihtelua arkeen, ilmakin oli kohdallaan lämpömittarin noustessa lähelle 30 astetta. Kisoista tarkempaa infoa FHRA:nsivuilta www.fhra.fi.

 

Päivää kuitenkin varjosti käyttöautoni Audi Avant Quattro 2.6E:n yllättäen alkaneet lämpöongelmat. Keittämisen rajoilla sain vehkeen keploteltua kotiin, kun ilman työkaluja tein avaimenperästä sopivan johtimen, jolla pakko-ohjasin kummankin flektin lämpötilaanturin ohittaen täysille. Sekään ei juuri auttanut. Kaverin Sierra jouti kulkupeliksi siksi aikaa, kunnes Audi jälleen kulkee. En ole Audin sielunelämään perehtynyt Fordikiireideni takia, mutta joka tapauksessa teen tarvittavat hommat itse merkkikorjaamoiden hinnat tietäen. Alustava "haisu" viittaa termostaatti-vesipumppu -linjalle. Saksan insinööri on ollut sen verran kuluttajaystävällinen, että on sijoittanut mm. termostaatin jakohihnan taakse. Myös vesipumppua pyörittää jakohihna. Koska jakohihnalla alkaa muutenkin tulla kilometrit täyteen, teen jakopääremontin samalla. Homman etenemistä voi tulevaisuudessa ehkä hieman jälkijättöisesti seurata Tekniikka-osiossa. Tänään etsin kuitenkin netistä materiaalia homman tueksi. Seuraamme Audin etenemistä...

 

 

 


 

 

 

«« Previous (May - June 2005)  | Top | Next (September - October 2005) »»