TORINO ARTICLES
Perinteinen Ford- vaakuna
Torino
Teknilliset artikkelit käsittelevät aihepiirejä pääosin Fordin tiimoilta yleensä ja Torinosta erikseen.
Aiheet löytyvät pääasiassa kirjoittajan oman ajopelinsä rakentelun aikana dokumentoiduista työohjeista ja -kuvauksista, mutta mukana on myös teoreettisempaakin aineistoa sekä yleisluonteista dataa, taulukkotietoa yms..
Huomautettakoon tässä yhteydessä, että työohjeet ja -kuvaukset ovat lähinnä dokumentaatiota siitä, miten tekijä on itse nähnyt parhaaksi työt aikanaan tehdä. Lukemisessa ja soveltamisessa tulee käyttää tervettä järkeä ja soveltaa aineistoa käyttöönsä omien tarkoitustaan vastaaviksi tai ainakin nyt vähintään tietyn kriittisen otteen kautta.
Itse olen pyrkinyt tietynlaiseen perinpohjaisuuteen, joten useasta asiasta pääsee varmasti vähän vähemmilläkin töillä. Tulee myös muistaa, että käytössäni ovat olleet ne tyypilliset harrastajan perustyökalut, joten ammattimaisen korjaamon laitteilla tehtynä/teetettynä moni asia voisi olla helpompaa.
Toivon dokumentaatiosta joka tapauksessa olevan hyötyä lukijoilleni !
FORD TORINO TALLADEGA
YLEISTÄ
"Aero Wars"
60-luvun loppu oli jännittävää aikaa Nascarissa. GM:llä ei ollut tehdastallia enää kisaamassa ja mestaruudesta kamppailikin Ford ja Chrysler verisesti. Chryslerillä oli 426 Hemi ja Ford puolestaan kehitti 427 SOHC "Cammer" -koneen, mutta se kiellettiin Nascarissa ennen kuin sillä edes kisailtiin. Kovaa tallitaistelua jo tuolloin...
Fordin täytyi saada siis kilpailuetua muilla keinoin.. Vuonna -69 Dodge toi radalle Charger 500:n 426 Hemillä. Kone oli tehokas, mutta auton aerodynamiikka oli kuin tiiliskivellä. Ford taas Holman-Moodyn avustuksella kehitti Torino Fastbackistä uuden virtaviivaisemman version, Talladegan, jossa oli Hemi-kansilla varustettu 429 -kone. Vuoden 1969 mestaruuden ottikin Holman-Moodyn tallin David Pearson Talladegalla. Kaiken kaikkiaan Ford vei 28 voittoa kaudella -69. Talladega oli niin paljon parempi, että Plymouthilla ajanut Richard Pettykin vaihtoi Fordiin -69.
"Aero wars" oli täydessä käynnissä ja johti vieläkin radikaalimpiin ratkaisuihin; Dodgelta tuli pian Charger Daytona ja Plymouth seurasi Superbirdillä. Ford aikoi vastata King Cobralla, mutta Nascarin säännöt muuttuivat jälleen -70 ja "aero wars" -aikakausi oli takana.
Kuinka monta Talladegaa itse asiassa valmistettiin ?
Talladegojen valmistusmäärä ei ole aivan kiistaton. Yleisesti esitetty luku on 754. Eri värivariantteja oli kolme; Wimledon White 286 kpl, Royal Maroon 258 kpl ja Presidential Blue 199 kpl, yhteensä 743 kpl. FoMoCon pääjohtajalle teetettiin 1, viimeinen tehty protyypiksi kirjattu Talladega ja valmistettu Lorainin tehtaalla, joka tekee siitä melko spesiaalin. Joissakin lähteissä ilmoitetaan protoja tehdyn jopa 9 kpl, mihin tuo em. autokin on usein laskettu. 2 muuta on ilmoitettu lisäksi tuhotun törmäystesteissä, jolloin oltaisiin kokonaismäärässä 754. Näiden VIN-koodit eivät kuitenkaan täsmää sarjaan, joten ne voidaan pyyhkiä yli. Yksi prototyyppi on ilmoitettu Banjo Mathewsin omistamaksi punaiseksi Ram-Air -versioksi, mutta senkään VN-koodi ei täsmää. Bill Francelle on ilmoitettu annetun 1 protyyppi. Koska tuotantokoodit täsmäävät, se lienee oikeammin yksi yllä mainituista valkoisista kappaleita. Loppusaldona löytyy 4 vahvistettua prototyyppiä, joten Talladegojen yhteenlaskettu määrä olisi 748. Täysin varmaa tämäkään ei kuitenkaan ole.
Talladegan helmapellit
Yleensä Talladegassa huomio kiintyy loivaan keulaan ja maskin spesiaalitukirautoihin, mutta työläin muutos itse asiassa oli uudelleen muotoillut helmapellit. Niitä muutettiin niin paljon, että Talladega jouduttiin törmäystestaamaan. Peltien ja niiden kiinnityskohtien muutokset ovat alueella, johon törmäysrutistuminen ja ohjauspylvään kokoonpainuminen vaikutti nokkatörmäystilanteessa. Mutta miksi nähdä näin iso vaiva, kun kerran hyväksyttyjä Fairlane/Torino -peltejä olisi ollut käytössä ? Nascarin sääntöjen mukaan helmapellin korkeus mitattiin pellin alakantista ja muutos mahdollisti koko alustan laskemisen lähes tuumalla pellin alakantin etäisyyden maasta ollessa edelleen sääntöjen puitteissa. Tuumaa matalampi alusta taas oli merkittävä etu.