TECH MATERIAL

Tekniikka

 

Teknilliset artikkelit käsittelevät aihepiirejä pääosin Fordin tiimoilta yleensä ja Torinosta erikseen.

 

Aiheet löytyvät pääasiassa kirjoittajan oman ajopelinsä rakentelun aikana dokumentoiduista työohjeista ja -kuvauksista, mutta mukana on myös teoreettisempaakin aineistoa sekä yleisluonteista dataa, taulukkotietoa yms..

 

Huomautettakoon tässä yhteydessä, että työohjeet ja -kuvaukset ovat lähinnä dokumentaatiota siitä, miten tekijä on itse nähnyt parhaaksi työt aikanaan tehdä. Lukemisessa ja soveltamisessa tulee käyttää tervettä järkeä ja soveltaa aineistoa käyttöönsä omien tarkoitustaan vastaaviksi tai ainakin nyt vähintään tietyn kriittisen otteen kautta.

 

Itse olen pyrkinyt tietynlaiseen perinpohjaisuuteen, joten useasta asiasta pääsee varmasti vähän vähemmilläkin töillä. Tulee myös muistaa, että käytössäni ovat olleet ne tyypilliset harrastajan perustyökalut, joten ammattimaisen korjaamon laitteilla tehtynä/teetettynä moni asia voisi olla helpompaa.

 

Toivon dokumentaatiosta joka tapauksessa olevan hyötyä lukijoilleni !

 

KOJELAUDAN KUNNOSTUS

YLEISTÄ

 

Lähtökohtana oli Torinon alkuperäinen muovirakenteinen kojelauta, joka oli ajan saatossa halkeillut, naarmuttunut ja kokenut muutenkin kovia. Autoa oli customoitu hieman vapaamielisemmällä otteella aika suurpiirteisiä työmenetelmiä käyttäen. Sen seurauksena alkuperäinen ruskea sisustusväri oli muuttunut sini/ mustaksi ja kojelauta sekä muut muoviosat oli värjätty spraymaalilla mustaksi

 

Kojelautaa oli lisäksi ehosteltu hopeavärillä, kromipellin kappaleilla sekä erilaisilla teippauksilla, jotka ajan hammas sitten oli muuttanut aika karmean näköiseksi. Lisäksi kojelaudan alla risteili aika tavalla erilaisia jälkeenpäin lisättyjä kytkentöjä, puhallin ja muu ilmanvaihtoon liittyvä ei toiminut ollenkaan. Olin jo aiemmin huomannut, että siellä täällä oli autossa oli mitä mielenkiintoisempaa viritelmää jne., joten päätin avata ja kunnostaa koko systeemin. Myös alkuperäinen ilmastointisäädinyksikkö kojelaudassa oli työlistalla, riippuu sitten kylmäainepuolesta, tullaanko enää laittamaan kuntoon. Ilmanvaihdosta omassa artikkelissa erikseen.

 

 


 

 

 

IRROITUS

Purku on sinänsä yksinkertainen operaatio, hankalaksi sen tekee ahtaat tilat ja "kaikki kiinni kaikessa" ilmiö. Kojelaudassa risteilee lukuisa määrä erilaisia johtimia, johdinsarjoja, vaijereita ja ilmaletkuja. Nämä on saatava irti, jotta kojelauta saadaan pois paikaltaan. Tässä, kuten kaikissa muissakin purkutöissä on suositeltavaa dokumentoida ja/tai kuvata työvaiheet ja varata paikalle työkalujen lisäksi sopivia säilytyslokeroita irroitettaville pikkuosille. Helpottaa kasausta sitten huomattavasti ja lisäksi osat pysyvät jopa tallellakin :-) Biltemasta saatava siirrettävillä väliseinillä varustettu uistinlaatikkoa muistuttava laatikko on tarkoitukseen hyvä. Eritoten, mikäli olet tarkkana siitä, että jokainen pultti ja mutteri tulee juuri oikeaan paikkaan (kuten esim. entisöinnissä), järjestely on must. Toinen vaihtoehto on irroituksen jälkeen kiertää ruuvit, mutterit tms. takaisin paikkaansa, jos tulevien hommien luonnetta silmälläpitäen muuten käy. Tosi entisöijä toki kuulapuhaltaisi ja pintakäsittelisi nippelitkin :-)

 

Ensimmäisenä kannattaa irroittaa ohjauspyörä, mikäli se on vielä paikallaan. Töötin keskiö pois, mutteri akselilta irti ja itse ratti ulosvetimellä pois paikaltaan. Ilman ulosvedintä se ei lähde. Tämmöistä tarkoitukseen sopivaa ulsovedintä ei monellakaan taida tallilla olla, joten sen joutuu tekemään todennäköisesti itse. Tässä en sen kummempia rakennusohjeita esittele, kukin näkee ttötinsuojuksen poistettuaan, mikä paikkaan sopii. Ratissa on kuitenkin kierrereiät, joihin sovitettavien pulttien avulla rattiakselin päätä vasten kampeamalla ratti saadaan ulos. Samalla poistetaan vilkun viiksi sekä vaihdetikku, jos kyseessä on rattivaihteinen auto.

 

Seuraavaksi kannattaa poistaa kojelaudan päällinen etupelteineen. Itse päällinen on kiinni muutanmalla pultilla, etupelti sensijaan on etupäästään kiinni korissa kiinni olevilla klipsiraudoilla, joiden nykimisessä kannattaa noudattaa tiettyä varovaisuutta.

 

Seuraavaksi kannattaakin sitten irroittaa mittaripaneeli, kiinni ruuveilla ylä ja alareunoistaan. Vedetään mittaristoa varovasti ulospäin ja irroitetaan liittimet ja vaijerit. Hyvä tapa on luonnollisesti merkata irroitetut systeemit kummastakin päästään.

 

Mittaripaneeli jatkoa odottelemaan turvalliseen paikkaan ja kojelaudan pultit irti. Tästä sitten varovasti aukoen johtoja, liittimiä yms. irroitetaan sitä mukaa kun tarve vaatii samalla dokumentoiden ja merkataten.

 

Muoviosia purettaessa kannattaa aina olla erityisen varovainen; muovi on suhteellisen haurasta ja jo syntyneet halkeamat repeilevät isoissa muovikappaleissa helposti. Muovi myös naarmuuntuu helposti. Älä siis käytä väkivaltaa !


 

 

 

PUHDISTUS JA KORJAUS

Irroituksen jälkeen kojelaudassa on vielä paljon purettavaa. Irroitetaan tuhkakupit, sytyttimet yms...

 

Kojelauta irroitettuna

Kojelauta irroitettuna

Myös ilmanvaihtoon liittyvät kuvassa näkyvät putkitukset ovat kiinni kojelaudassa, pääosin tosin pikakiinnikeklipsuilla, mutta ruuvejakin löytyy. Nämä pois ja talteen lokerikkoon. Edelleen, kojekaudasta löytyy releitä yms. sähkötarviketta, jotka myös poistetaan.

 

Muovinen kojelauta olisi aika "vetelä" sellaisenaan, joten se on jäykistetty metallisilla päätykappaleilla ja alareunaa kiertävällä listalla. Metalliosat on kiinnitetty ruuveilla muoviseen kojelautaan, jotka irroitetaan tässä vaiheessa.

 

Kojelauta on todennäköisesti kerännyt irroittamatta pölyä ja muuta likaa koko ikänsä ja lisäksi, kuten Torinossa, siihen on ilmestynyt erilaisia päällemaalauksia, listoituksia, teippauksia jne. puhumattakaan rikkoontumisista. Seuraavassa vaiheessa kojelauta on puhdistettava alkuperäiseen asuunsa. Jos kojelautaa ei ole maalattu, pesu erilaisia liuottimia käyttäen niin moneen kertaan, että lika lähtee. Torinon tapauksessa oli myös saatava pois useampi maalikerros. Miettimisen ja testauksen jälkeen päädyin maalinpoistoaineeseen. Näitä on spray- , neste- ja geelityyppisiä, joista kahta edellämainittua käytin.

 

Tähän väliin muutama varoituksen sana:  Maalinpoisto on prosessi, jossa pitää olla erityisen varovainen !!! Muovi on herkkää ainetta eikä useinkaan kestä kovia liuottimia; prosessia on valvottava herkeämättä vaurioiden välttämiseksi ja aina on syytä kokeilla aineiden vaikutusta ensin johonkin piilossa olevaan kosmeettisesti merkityksettömään pintaan ! Käytin maalinpoistoainetta mattaan/ nahkakuviojäljitelmäpintoihin, mutta esim. kiiltävään pintaan sameutumisen vuoksi ei sovellu ollenkaan !

 

Maalinpoistoainetta levitetään tasaisesti maalattuihin kohtiin, maalaamattomiin ei ollenkaan. Prosessia seurataan silmä kovana ja rätillä putsataan irronnut maali pois, mikä on aika sotkuista puuhaa. Maalia kannattaa poistaa suunnilleen kerros kerrallaan, mieluummin liian vähän kuin liian paljon kerrallaan. Isommat pinnat kannattaa jakaa osiin, koska iso pinta kokonaisuudessaan on vaikea valvoa. Vielä kerran: Valvonta on tärkeää, koska liian kauan vaikuttanut aine alkaa sulattamaan muovia. Sama pätee myös tinnerin käyttöön, tinnerillä putsasin osan ohuemmista maalipinnoista ja muita herkempiä alueita. Kun maalikerros alkaa olla poissa, kojelauta pestään pesuaineen kera, jolloin maalinpoistoainejäämät yms. saadaan mahdollisimman tarkkaan pois aiheuttamasta ongelmia jatkossa.

 

Homma ei suinkaan pääty tähän; kojelaudassa on vielä lukuisia ahtaita rakosia, esim. koristereunukset, pienet kulmat jne., joihin on jäänyt maalia ja likaa. Tämä ylimääräinen tavara on kaavittava varovasti pois esim. pienillä meisseleillä (varmista, että kärki on kunnossa ja suora). Kaikki irtonainen lika ja muovinjäännökset on saatava pois.

 

Itse korjausta on karkeasti luokitellen kahta tyyppiä; halkeamat sekä selvästi puuttuvat palat. Muovilaadusta riippuen korjausmenetelmä saattaa vaihdella, joten on syytä kokeilla ja harjoitella johonkin vähenpimerkityksiseen paikkaan. Onneksi Fordissa käytetty muovilaatu sopi kolvilla korjattavaksi, joten käytin sitä halkeamakorjaukseen. Puuttuvat palat korjataan samalla tavalla, mutta lisätyötä aiheuttaa palojen tekeminen ja viilaaminen paikalleen. Etenkin ruuvien ja pulttien kiinnitysreiät ovat usein murtuneet lähes irti ja samassa yhteydessä osia on usein hävinnytkin. Kannattaa nähdä hieman vaivaa palojen sovittamisessa; vähimmällä täyttämisellä pääsee, kun raot ovat valmiiksi mahdollisimman pienet.

 

Kojelauta valmiina maalaukseen

Putsattu kojelauta

Kolot ja rakoset täytetään jollakin soveltuvalla massalla, esim. hiontakelpoisella liimalla.

 

Lopuksi hiotaan kaikki purseet ja epätasaisuudet tasaiseksi, puhalletaan pölyt pois ja käsitellään muovia vahingoittamattomalla rasvanpoistoaineella ennen maalausta. Kuvassa kojelauta valmiina maalaukseen.

 

 


 

 

 

MAALAUS JA KOKOONPANO

Mittariston kunnostus: Polttimoreiän korjaus

 

Itse mittaristoa ei juurikaan tarvitse huoltaa tai korjata. Jos jokin mittari on rikki, on yleensä hankittava uusi tai varaosa. Polttimoiden vaihto taasen on enemmänkin normaalia auton kunnossapitoa.

Yksi tyypillinen vikakohde kuitenkin löytyy: Vanhat Fordin mittaristopohjat ovat kovaa ja haurasta muovia. Huolimattoman käsittelyn seurauksena voi polttimoiden reikien reunat murtua käyttökelvottomiksi.

Mittariston polttimoreiän korjaus

Polttimon reikä korjattu

Mikäli tyytyy alkuperäiseen tyyliin entisöidyn sijasta vaatimattomampaan jälkeen, löytyy nopea niksi: Reiän päälle liimataan M12 pultille tarkoitettu yleisesti kaupoista saatava nailon-prikka, joka sopii hyvin alkuperäisen 1/2 tuuman reiän korvikeeksi. Paksuuskin on juuri tarkoit2kseen sopiva: 1.6 mm. Prikkaan veistetään ennen liimausta reiän reunoille urat polttimon kiinnikkeitä varten ja liimataan pohjamuoviin kiinni sopivalla liimalla. Mittariston kytkentäfolion avulla katsotaan paikka oikeaksi ja taas saadaan polttimot paikalleen.

 

 

Muoviosien korjaus kolvilla

 

Muovilaadusta riippuen varteenotettava korjausmenetelmä etenkin halkeamille on kolvikorjaus.

 

Muovin korjaus kolvilla

Muovin hitsausta kolvilla

Teräväkärkisellä juotoskolvilla "kynnetään" halkeama auki paikattavan kohteen takapuolelta mahdollisimman pitkältä matkalta, mieluiten koko pituudelta. Työasento suurin piirtein kuvan mukainen. Kannattaa olla varovainen, ettei kolvin kärki tupsahda esiin paraatipuolelta, muuten tietysti kannattaa painaa ainakin puoleenväliin muovin paksuutta. Syntyneen ojan "penkat" tasoitetaan kolvin kärkeä mahdollisimman lamallaan pitäen ojan peitoksi ja siloitellaan tasaiseksi. Kannattaa tuoda lämpöä saumaan sen verran, että tapahtuu hitsautuminen, eikä muovi vain sula päälle. Tässäkin on muistettava, että liika on liikaa...

 

Puhdistettu ja maalattu kojelauta maalataan mahdollisimman pölyttömässä paikassa, maalina sopivansävyinen muovimaali. Itse käytin mattapintaista puskurinmaalaukseen tarkoitettua sprayta, jonka värisävy oli mielestäni sopiva Torinoa silmälläpitäen. Maalausta kannattaa harjoitella kojelaudan takapuolelle sopivan ruiskutusetäisyyden ja tyylin löytämiseksi. Ensiksi kuitenkin kannattaa maalata muutama sellainen kohta, joihin todennäköisimmin olisi voinut jäädä puhdistusainejäämiä yms. likaa ja seurata maalin käyttäytymistä. Mikäli esiintyy keittämistä, on puhdistus riittämätön. Keittämisjäljet hiontaan ja puhdistukset uusiksi.... Torinon tapauksessa en onneksi tähän joutunut.

 

Itse maalaus tehdään mahdollisimman tasaisin vedoin ja useilla ohuilla kerroksilla.. ÄLÄ PÄÄSTÄ VALUMAAN ! Nahan pintaa jäljittelevästä muovista valuma ei lähde kuin poistoaineella niin, että pinnan muoto säilyy. Anna kuivaa rauhassa, tutki aikaansaannos ja tee tarvittavat korjaukset.

 

Kojelaudan osat kokoonpanossa

Kojelaudan osat valmiina kokoonpanoon

Pakollisten taukojen välillä ja muissa sopivissa tilanteissa kävin läpi muut kojelautaan sijoitettavat osat. Rungon tukiraudat puhallettiin ja maalattiin mukaanlukien pultit ja ruuvit. Hanskalokeron kansi kunnostettiin kuten itse kojelauta, samoin tuhkakuppi, sytytin, ilma-aukkojen säleiköt jne... Nämä kastaan paikalleen varovasti rikkomatta ja naarmuttamatta "uutta" kojelautaa. Lopuksi vielä kiinnitysruuviklipsit paikkoihinsa ja taas on yksi osakokonaisuus tehty.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

«« Previous | Top | Next »»