WELCOME TO PROJECT SECTION

Projekti

 

Tällä sivulla kerron kuulumisia sanoin ja kuvin Torinon rakentamisen etenemisestä. Kerron siis mitä olen autolleni milloinkin tehnyt, oikein tai väärin. Kirjoittaja ei ota mitään vastuuta täällä esitettyjen toimenpiteiden soveltamisen lukijoiden autoilleen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

 

Muistutettakoon vielä, että en ole entisöimässä autoani aivan täysin originaaliin tilaan, joten otan rakentelussa joitakin vapauksia niin muotoilultaan, materiaaleiltaan, rakenteeltaan ja työmenetelmiltään oman makuni mukaan. Korjaan auton alkuperäiseen malliin, mutta esim. materiaalien kehitys otetaan tietysti huomioon; vanhojen tehdasmaalien tilalle nykyaikaisemmat soosit, pultit käyvät sinkkauksessa vaikka alunperin olleetkin mustia, osien värit/käsittelyt voivat erota tehtaalaisesta jne...

 

Mikäli lukijoilla on rakenteluun ja yksityiskohtiin liittyviä ideoita, ehdotuksia yms., niitä saapi esittää ! Ja tarvittaessa yrittää myydä minulle niiden toteutukseen tarvittavaa tavaraa :-)

 

 

Toivon dokumentaatiosta joka tapauksessa olevan hyötyä lukijoilleni !

 

PROJECT MARCH 2006

HIOTAAN VÄLILLÄ...

30.3.2006

 

 

Vasen takalokari hiottu

Hioin välillä saumoja alas ennen kuin jatkan pellitystä. Kuvassa tuo työstämäni sisälokari. Alkaa olla valmista, pariin hiukka liikaa hivaistuun saumaan täytyy virlä päästellä pätkä saumaa ja tuohon oikeassa reunassa näkyvään reikään lappu. Kyllä se tästä pikkuhiljaa, jos pystyisi tekemään vähän pitempiä sessioita saisi enemmän valmista aikaiseksi, mutta piiru päivässä -periaatekin johtaa tulokseen. Vaimon menojen takia ei enää ole aikohin voinut tallilla huhkia mielinmäärin :-) Lisäksi kipinävaroaikojen johdosta hionnat ja hitsaukset täytyy keskeyttää hyvissä ajoissa ennen tallilta häipymistä. No, riittääpä rälläkänsoittoa kaikkien iloksi pitempään :-)

 

 


 

 

 

HOMMA JATKUU

29.3.2006

 

 

Takapään tekoa

Eilinen päivä meni Jussin kanssa pikku hankintareissulla, eikä tallilla tullut käytyäkään. Tänään sitten kasasin sisälokasuojan puoleenväliin ja hitsasin täyssaumoilla kaikki tähänastiset heppaukset. Huomenna jatketaan taas pellitystä. Homman mielenkiintoa lisää, että sisälokarit ovat sen verran irtoilleet alkuperäisistä kiinnityksistään, että pitää miettiä tekemisen vaiheet aika tarkasti, ettei tule poistaneeksi mitään kantavaa ennen kuin uutta kantavaa rakennetta on saatu tehtyä lähelle. Eipä silti, kokonaisrakenne näyttää olevan semmoinen, ettei tässä nyt isoja vahinkoja välttämättä saisi aikaiseksi vaikka yrittäisi :-) Semminkin kun ennen mitään purkuja kiinnitin pukkien väliin RHS-palkin ja hitsasin sen kotelon eteen helmapalkkiin kiinni. Myös takapäätä on kevennetty niin, ettei kori pääse taittumaan pyöränkotelon kohdalta. Katso myös oikealta linkistä peltityötä koskevat artikkelit.

 

 


 

 

 

SISÄLOKASUOJAN TEKOA

26.3.2006

 

 

Vasemman takalokarin paikkausta

Mielenkiintoinen työmaa sunnuntaipäivän ratoksi... Tätäkin oli paikkailtu aikaisemmin ja tyylille uskollisesti edellinen oli tehnyt arvatenkin nopeastikin, mutta vähän miten sattuu. Ruostettakin oli ainakin riittävästi. Näyttää taas tilkkutäkiltä, mutta kaikelle on syynsä; osa lapuista on vedetty alkuvaiheessa reikäkohtien tilalle, mutta samalla tukemaan rakennetta ettei mikään pääse linahtamaan seuraava kohtaa purkiessa. Ulkoreunassa on taas sen verran moneen suuntaan olevia kaaria, ettei kovin isoista paloista voi tehdä.

 

 


 

 

 

LATTIA KASASSA

24.3.2006

 

 

Takapohja hepattu

Kävin laittamassa kasaan moneen suuntaan kaarevan takalattian/-seinän yhdistelmän ja homma on täyssaumahitsausta vailla. Oli taas mielenkiintoinen tehtävä... Semminkin kun tallilla ontullut käytyä vain pätkä kerrallaan erään toisen mielenkiintoisen projektin vuoksi, joka puolestaan ei liity autoihin...

 

 


 

 

 

EDELLEEN RAKENNELLAAN

23.3.2006

 

 

Takapohjan rakentelua

Homma jatkuu pikkuhiljaa kaiken muun ohella. Lattia on miltei valmis ja sen jälkeen pitäisi vilkaista sisälokaria. No jaa, pelkkä vilkaisu ei riittäne... :-)

 

 


 

 

 

TAAS RAKENNELLAAN

21.3.2006

 

 

Takapohjan rakentelua

...takapyörän ympäristöä. Korjattavia kohtia löytyy, piti hetkisen miettiä, missä järjestyksessä homma lähtee tekemään. Yläosassa näkyvän tukipalkin lieve oli saanut siipeensä ja korvasin se uudella, seuraavaksi lähestyin uudella pellillä keskeltä lokasuojaa kohden samalla peltiä edestä poistaen, että saisi jäämään jonkinlaisen reunan aina oikeaan paikkaan mihin taas tähdätä seuraava pelti... Tännekin olivat iloiset kyläsepät joskus huiskineet ratsupaikkaa. Tässä tapauksessa onneksi sen verran huonosti, että irroittaminen ei ollut suurempi ongelma...

 

 


 

 

 

TOISTAKIN PUOLTA

18.3.2006

 

 

Vasemman oviaukon taka-alaosa korjattu

Olin netissä kauppaillut ylimääräistä tavaraa ja tänä aamuna eräs Ford -harrastaja kävikin turinoimassa jonkin aikaa ja nouti samalla kauppaamani 3:00 perärattaat 9-tuumaiseen. Koska olin aikonut lähteä suhteellisen ajoissa kotiin, teinkin vain tuon korin etuosan valmiiksi. Jäljellä ei ollut enää oikeastaan muuta kuin satunnaista hiontaa ja kuvassa näkyvä kohta; ruoste oli päässyt tavalliseen tapaan kahden pellin väliin ja syövyttänyt toisen (ei onneksi kumapaakin) olemattomiin. Laitoin pätkän peltiä ja seuraavaksi pääsenkin siitymään takapyörän ympäristöön.

 

 


 

 

 

KORJAILLAAN LISÄÄ

17.3.2006

 

 

Oikean oviaukon takareuna tehty

Asentelin lämmityslaitteen puhaltimen aukon viereen puhaltimen kiinnityspellin paikalleen ja siirryin ihmettelemään oikean oven takareunaa, jossa ammotti iso reikä edellisen hitsarin jäljiltä. Korjasin kohdan ja hivaisin sileäksi. Kuvasta ei välttämättä näe, mutta hyvä tuli. Kohdan etupuolella näkyy pieni pläntti, jota sitten kaivertelin isommaksi ja yllätys yllätys: Reikä jälleen. Pitää varmaan alkaa golffaamaan, kun tuo reikien löytyminen ei näytä olevan ongelma... No, sekin sai asianmukaisen käsittelyn ja samoin vasemmanpuoleisen ovitolpan vastaava paikka kuin eilen korjattu...

 

 


 

 

 

LISÄÄ HITSAUSTA JA HIONTAA...

16.3.2006

 

 

Oikea ovenkarmi korjattu

Tässä viikon varrella hitsailin ja hioin apukuskin puolen kuntoon. Nyt olisi maalausta vailla. Samalla kiinnitin huomiota oikeapuoleiseen ovenkarmiin; kuvassa näkyvän peltisauman rako oli oviaukon puolella ruostunut puhki, joten korjasin sekä ala- että päällyspellit. Tuo salama kyllä saa näyttämään tämmöiset paikat varsin karmeilta :-) Kuten kuvasta näkyy, olen poistanut tämäntyyppisistä paikoista maalit yms. vain tarpeen mukaan, loput sitten myöhemmin... Tuo kameraa kohti oleva sauma tuli hiottua vain siksi, että olisin nähnyt mahdolisen korjaustarpeen. Sitä ei onneksi ollut. Vastaava paikkaus taitaa olla edessä toisella puolellakin. No, nopeasti tämän tekee.

 

 


 

 

 

HITSAUSTA JA HIONTAA...

12.3.2006

 

 

Vasen etujalkatila hiottu

Kävin sunnuntaipäivän ratoksi tallilla hitsailemassa vasemman puolen  kokonaisuudessaan kasaan ja hioin saumat. Käyn vielä myöhemmin ennen maalaushommia pellit ja niiden saumat tarkasti läpi, jotkut niistä eivät tule saumausmassalla peitetyiksi. Massaa kun ajattelin laittaa vain alkuperäisiin saumoihin. Muut taiteillaan näkymättömiksi ja suojataan parilla POR-15 kerroksella molemmin puolin kuten kaikki pellitkin :-). Pussihousutouhua, mutta kun suunnitelmissa on seuraavaksi entisöidä jokin isolohko-Torino, niin harjoitellaanpa sitten sitä :-)

 

 


 

 

 

...JA HITSATTUNA

11.3.2006

 

 

Vasen etujalkatila tehty

Kävin tallilla hitsaamassa etujalkatilan ja hioin ulkopuolelta. Salaman kanssa otettu kuva ei kerro totuutta, mutta homma onnistui mielestäni hyvin.

 

Vasen etujalkatila, malli

Alemmassa kuvassa Jussin vehkeistä teollisuusvakoiltu malli, jonka mukaan homman tein. Vaikka kuvakulma on hieman eri, selvää yhdennäköisyyttä on havaittavissa...

 

Nyt on sitten edellisen sepän jäljet saatettu vähän asiallisempaan malliin.

 

 


 

 

 

JALKATILA KASASSA

10.3.2006

 

 

Vasen etujalkatila hepattu

Jalkatila on hepattu kasaan ja muodot ovat sellaiset kuin pitääkin. Melkoinen tilkkutäkki kuvasta päätellen, mutta kyllä se siitä koituu :-) Keskellä oleva ura on tehtynä alkuperäisen mukaisesti, samoin muut muodot. Oli aika homma eikä vielä aivan ohitse. Nämä, kuten kaikki muutkin saumat hitsataan 100 % ja hiotaan.

 

 


 

 

 

JALKATILAN PELLITYSTÄ

7.3.2006

 

 

Vasen etujalkatila heppausta

Aika tukkia aikaansaatuja reikiä... Tein runkopuslien pulttausraudan ympärille pellin yhdestä palasesta. Tuli ihan kohtuu hyvä. Tarkan mittomisen jälkeen paikkaansa piirrotettu tukirauta hitsattiin pöydällä peltiin pistehitseillä (siis MIGillä niitä imitoiden) kuten alkuperäinenkin. Hiottuja pisteitä erottaa kuvasta pellin alapinnalla reikien ympäristössä. Tukirautaan tein kaikki alkuperäiset reiät paikkaansa ja samat reiät tietenkin myös peltiin. Vaikeusasteita lisää se, että pyrin tekemään melko exactly samanlaisen kuin alkuperäinen. Huomenna jatketaan...

 

 


 

 

 

RUNKOPUSLIEN KIINNIKE

6.3.2006

 

 

Runkopuslien kiinnikelatta

Viikonloppu vierähti Ford-Freaksien kanssa puuhastellessa, eikä tallilla tullut käytyä muuten kuin paikkoja esittelemässä. Tänään kävin takomassa melko ohueksi ruostuneen runkopuslien kiinnikeraudan ja sovittelin sitä paikkaansa. Kuvassa vanha ja aihio vierekkäin. Uusi tulee 3 mm latasta, kun tuota alkuperäisen vahvuista noin vajaa parimillistä ei ollut varastossa. Tuleepahan tukevampi. Peltitöistä tulee aika mielenkiintoiset, mikäli (ja kun) aikoo saada alkuperäisen näköisen.

 

 


 

 

 

SEKALAISTA...

3.3.2006

 

 

Lämppärin aukko hepattuna

Tänään asenneltiin tallin lämpäpumppua paikoilleen ja toimimaan se saatiinkin. Miksei, kun kylmälaitefirman asentaja oli hoitamassa kytkennät ja kylmäaineet :-) Laittelin siinä ohessa kuitenkin tuon lämmityslaitteen kiinnityskauluksen kojelaudan alle. Illalla kävin siivoamassa työpisteeni, alkoi taas olla siinä kunnossa, että oli pienoisia vaikeuksia löytää kalut ja kamppeet kaikenmoisten Torinon palasten joukosta...

 

 


 

 

 

VASEN ETUJALKATILA

2.3.2006

 

 

Vasen etujalkatila leikattu

Ehjä tuulettimen aukon palanen tuli sitten saumakitattua ja maalattua POR-15:lla sisäpuolelta ja kun töhkät kestävät aikansa kuivaa jäi paikalleen laitto huomiselle. Aloin siis tutkailla vasempaa etujalkatilaa, joka oli kyllä ehjä, mutta paikattu ratsupaikoilla sen verran rumasti, että päätin tehdä uusiksi. Kuvassa taas reikää Torinossa... Reiässä näkyvä ruskea palikka on tukirauta, johon runkopuslien pultit pulttautuvat yläpäästään.  Tämä homma onkin aika haasteellinen suorasta pellistä tehtynä, joten täytyy nyt katsoa, löydänkö vastaavan osan jostakin, vai alanko tosiaan työstämään peltilevyä...

 

 


 

 

 

«« Previous (February 2006) | Top | Next (April 2006) »»