WELCOME TO PROJECT SECTION

Projekti

 

Tällä sivulla kerron kuulumisia sanoin ja kuvin Torinon rakentamisen etenemisestä. Kerron siis mitä olen autolleni milloinkin tehnyt, oikein tai väärin. Kirjoittaja ei ota mitään vastuuta täällä esitettyjen toimenpiteiden soveltamisen lukijoiden autoilleen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

 

Muistutettakoon vielä, että en ole entisöimässä autoani aivan täysin originaaliin tilaan, joten otan rakentelussa joitakin vapauksia niin muotoilultaan, materiaaleiltaan, rakenteeltaan ja työmenetelmiltään oman makuni mukaan. Korjaan auton alkuperäiseen malliin, mutta esim. materiaalien kehitys otetaan tietysti huomioon; vanhojen tehdasmaalien tilalle nykyaikaisemmat soosit, pultit käyvät sinkkauksessa vaikka alunperin olleetkin mustia, osien värit/käsittelyt voivat erota tehtaalaisesta jne...

 

Mikäli lukijoilla on rakenteluun ja yksityiskohtiin liittyviä ideoita, ehdotuksia yms., niitä saapi esittää ! Ja tarvittaessa yrittää myydä minulle niiden toteutukseen tarvittavaa tavaraa :-)

 

 

Toivon dokumentaatiosta joka tapauksessa olevan hyötyä lukijoilleni !

 

PROJECT MAY 2006

HIONTAA

29.5.2006

 

 

Hiontapeikko

Terroristi ? Pankkirosvo ? Taitaa sittenkin olla tallipeikko hiontahommissa. Kun rouhintakivellä vetää saumaa matalaksi, on kuvan varustus tarpeen. Vaikka ulkonäöstä voi olla montaa mieltä, tämä on suhteellisen toimiva kokonaisuus. Hengityssuojaimella saa kivi- ja teräspölyn pidettyä pois keuhkoistaan ja kuulosuojaintenkin funktio lienee kaikille tuttu. Olin lisäksi käytännössä huomannut, että ahtaissa paikoissa kuten pyöräkoteloissa, peräkontissa jne. työskennellessä ei pelkkä suojavisiiri tai lasit riitä. Kipinöiden poukkoillessa jokaisesta mahdollisesta suunnasta on parasta pitää niitä kumpaakin. Kaulahuivi taas suojaa kaulanahkaa kipinöiltä. Pipo puuttuu kuvasta, hiontahuppu olisi tietenkin kaikista paras.

 


 

 

 

TAKAPÄÄ SUHT VALMIS

28.5.2006

 

 

Takavalopellin sisäjäykiste

Takavalopeltisysteemistä puuttuu enää valoaukkojen keskelle sisäpuolelle tuleva pokattu jäykistepeltilipare tuohon kuvassa näkyvän, paikalleen hepatun pokatun yläosan jatkoksi. En viitsinyt enää tänään sitä askarrella kasaan. Huomenna olis tarkoitus hioa tähän astiset hitsaukset, kunhan käyn hakemassa Biltemasta uuden työvalon rikkoutuneen tilalle sekä uuden suojavisiirin ja suojalasit. Entiset alkavat olla siinä mallissa, ettei enää oikein läpi näe.

 

 


 

 

 

VALOPELTI PAIKALLAAN

26.5.2006

 

 

Takavalopelti hepattu

Kävin laittamassa takavalopellin paikalleen, koeluonteisesti se tehtiin itse asiassa irrallisena TIG:illä. Hionnan jälkeen aloitin sovittamisen, missä menikin jonkin aikaa vääntelyiden takia. No, tulihan kokeiltua... Tarinaa tarkemmin Peltityö -sivuilla, linkki oikealla valikossa.

 

 


 

 

 

VALOPELLIN SOVITUSTA

24.5.2006

 

 

Vasemman takavalopellin oikean reunan sovitusta

Välillä kirjoituspöytähommista haalaritöihin... Takavalopelti alkaa hakea paikkaansa, nuo alareunan osat on jo tehty. Palasista taas, tällä kertaa ei ollut tarvetta koko peltiä tehdä uudelleen. Jos joku ihmettelee miksi lukkopihdeissä oleva pelti sukeltaa toisen alle, vastaus on taas se tyypillinen: Koska se oli alunperin tuollainen :-)

 

 


 

 

 

SUUNNITTELUA

23.5.2006

 

 

Suunnittelua

3D CAD -suunnittelua välillä mielen virkistykseksi :-). Kuvan proto pitäisi saada tehtyä lähiaikoina ja testattua homma käytännössä. Mikäli homma toimii kuten on suunniteltu, saattaisi tiettyjä kaupallisia sovelluksia olla tiedossa...

 

 


 

 

 

TAKAPELTIEN SEPITYSTÄ

22.5.2006

 

 

Takavaloaukon reuna

Eräs toinen projekti on vienyt aikaa useamman päivän, joten tallihommelit ovat jääneet vähemmälle. Tänään mittoilin pitkän aikaa takapään peltien asentoja ja toimintasuunnitelma vahvistui. Kuvassa takavalojen väliin jäävän pellin reuna valoaukon puolella, jonka korjailin tolkkuihinsa. Kuvattu alaviistosta. Hommaa on näillä nurkilla ainakin täksi viikoksi.

 

 


 

 

 

TAKAVALOPELLIN RUKKAUSTA

17.5.2006

 

 

Vasemman takakulman pelti pois

Tämäkin takavalopelti ja varsinkin sen reunat olivat sen verran reikiintyneet, että leikkasin pellin kokonaan irti ja korjaan pöydällä. Tätä ei sentään tarvitse tehdä suorasta pellistä niin kuin toiselle puolelle. Tässä vaiheessa ruosteiset ja korjattavat palat on poistettu ja takakylkeä on korjattu reunasta parinkymmenen sentin matkalta.

 

 


 

 

 

VIIMEISTELYÄ

15.5.2006

 

 

Vasemman takalokarin etualakulma hitsattu

Tänään kävin sitten siistimässä jälkiä ja tekemässä erinäisiä pikkuhommia. Poistin tukiraudat korin alta, nyt on jo hitsatut rakenteet sisälokareissa yms. ottamassa rasitukset vastaan. Kuvan lokarin etukulma oli tukiraudan takana, joten uusin raudan poiston jälkeen tuon kaaripalan ja tein alareunan palan. Lokari- ja peräkonttirintamalla olisi enää hionnat jäljellä, mutta taidan tehdä tuon takavalojen ympäristön seuraavaksi ja jätän hionnat myöhemmäksi. Näitten takapäähommien jälkeen pitäisi sitten saada pohja yms. puhallettua.

 

 


 

 

 

HITSAILUA

14.5.2006

 

 

Vasen takalokari hitsattu

Tänään kävin sitten siistimässä jälkiä ja tekemässä erinäisiä pikkuhommia. Poistin tukiraudat korin alta, nyt on jo hitsatut rakenteet sisälokareissa yms. ottamassa rasitukset vastaan. Kuvan lokarin etukulma oli tukiraudan takana, joten uusin raudan poiston jälkeen tuon kaaripalan ja tein alareunan palan. Lokari- ja peräkonttirintamalla olisi enää hionnat jäljellä, mutta taidan tehdä tuon takavalojen ympäristön seuraavaksi ja jätän hionnat myöhemmäksi. Näitten takapäähommien jälkeen pitäisi sitten saada pohja yms. puhallettua.

 

 


 

 

 

LOKARI KASASSA

13.5.2006

 

 

Vasen sisälokari hepattuna

Kävin tallilla sen verran, että nuo puuttuvat keskisoirot tuli laitettua paikalleen ja samoin tein hitsattua koko sisälokari täyssaumoilla. Vaimo ehdotteli varovasti suhteellisen aikaista kotiintuloa ikään kuin äitienpäivän kunniaksi, joten hiippailin niin tein kotio...

 

 


 

 

 

LOKARIN PELLITYSTÄ

11.5.2006

 

 

Vasemman sisälokarin takaharja korjattu

Back in business... Jokunen päivä meni hieman hohhoiluksi, vaan näitä sattuu... Kuvan ottovaiheessa paikalleen on löytänyt takahelmakotelon sisäpintaan uusi pala sekä keskellä näkyvä lokasuojan harja. Sen poistin tykkänään lähes ylhäältä asti ja korjasin pöydällä, mikä ei ihan läpihuutamalla mennyt. Nyt se kuitenkin on asianmukainen ja paikallaan. Harjan takana oleva lokasuojan peräosan puolikas puuttuu vielä ja se ilmestyy tontilleen seuraavaksi.

 

Näitä peltihommia on aika rentouttavaa näperrellä ja mielessä kävikin jo, että kohta tämä loppuu, mitäs sitten väännetään... Perverssiä ? No, huomasin ja ahkeran mittoilun jälkeen myös varmistin siinä sitten, että toisen jo tehdyn puolen lokasuojanreunan takakaari on erilainen; pyöränaukko on n. 40 mm leveämpi alareunastaan apukuskin puolella. Siitä selvitään leikkaamalla lokasuojanreuna auki heti taitteen vierestä n. 20 cm matkalta, taivuttamalla reuna oikeaan muotoon ja hitsaamalla sopivat kiilat kylkeen ja alapuolelle. Jo tehdyn sisälokasuojan leikkaan kaaresta siististi irti, jätän siihen ja kun kaari on paikassaan, hitsaan taas peltisoirolla reunaan kiinni. Onneksi virhe oli apukuskin puolella, edellisten operaatioiden jäljiltä takakylki pyöränaukon takaa oli muutenkin murjoutunut. Eipä siis lopukaan homma tämän kuskinpuolen takanurkan tekoon.

 

 


 

 

 

KOTIHOMMIA

8.5.2006

 

 

Wanha Fordin shifteri

Tenavat ovat kaikki eri luokilla koulussa ja kavereita piisaa, joten kaikki kulkutaudit löytävät kotiin alta aikayksikön. Tällä kertaa tuomisina oli vatsatauti, joka on käynyt melkein koko perheen läpi. Itse aloitin aamutoimet 6:n aikoihin aamulla oksentamalla kaiken mahdollisen ylös... Nyt menee pari päivää hiljaiseloa vietellessä. Onneksi Jussilta löytynyt kuvanmukainen vanha Fordin automaattishifteri odottaa pientä tutkintaa... Voinpa rassata sitä, jos kunto sallii.

 

 


 

 

 

HIONTAA

7.5.2006

 

 

Vasen takakylki, sisähiontaa

Ennen kuin aloin pellittää sisälokasuojaa umpeen, putsasin aukosta ulkopellien sisäpintaa niin pitkälle kuin mahdollista, sillä kontin sisäpinta tietenkin maalataan. Kaikkien hankalimpiin paikkoihin ei pääse käsiksi, eikä ole niin tarvekaan, kotelonsuoja-aine on näköjänsä pitänyt paikkaansa aika hyvin. Jälkeenpäin laitettua massaa, maalia yms. p**kaa löytyi vähintäänkin riittävästi ja aika kuluikin sitä taltalla ja välillä tinnerillä liuottamalla pois repiessä. Pelti oli onneksi hyvin säilynyttä ja hioinkin sisäpuolelta kirkkaaksi sen minne paineilmakoneella pääsin.

 

 


 

 

 

TAKALOKARIN KIMPUSSA

6.5.2006

 

 

Vasen takalokari purettu takapäästä

Hoidettiin aamutuimiin tallikaverin Camaro pohjan pesuun ja aloitin sitten omat hommani hitsaamalla takalokarin harjan etuosasta puoleenväliin ja pellittämällä tukipalkkien kohdat kiinni, jotta pääsisin purkimaan lokarin takaosan pois. Tämä onkin kuvassa jo tehty.

 

 


 

 

 

HITSAUSHOMMIA

5.5.2006

 

 

Peräkontin vasen reuna hitsattu

Eilen kävin n. tunnin neuvottelun erään yrityksen edustajien kanssa, mutta tätä varten tuli kuitenkin autossa istuttua n. 8 tuntia, joten tallilla ei sitten mitään tapahtunutkaan. Tänään palasin peräkontin tienoille sen verran, että sain täyssaumahitsaukset tehtyä.

 

Huomenaamulla rullataan naapurilooshin Camaro pohjan painepesua varten ulos, joten aikaisen tallillelähdön johdosta olettaisin saavani itsekin jotain aikaiseksi. Saas nähdä :-)

 

 


 

 

 

PERÄKONTTI KASASSA

2.5.2006

 

 

Peräkontin vasen reuna kasassa

Kävin tekemässä peräkontin kasaan ja nyt se onkin täyssaumoja vailla. Homma menee todennäköisesti loppuviikolle, sillä ohjelmassa on neuvottelureissu eräälle tehtaalle ja sitä ennen muutakin pientä...

 

 


 

 

 

«« Previous (April 2006) | Top | Next (June 2006) »»