WELCOME TO PROJECT SECTION

Projekti

 

Tällä sivulla kerron kuulumisia sanoin ja kuvin Torinon rakentamisen etenemisestä. Kerron siis mitä olen autolleni milloinkin tehnyt, oikein tai väärin. Kirjoittaja ei ota mitään vastuuta täällä esitettyjen toimenpiteiden soveltamisen lukijoiden autoilleen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

 

Muistutettakoon vielä, että en ole entisöimässä autoani aivan täysin originaaliin tilaan, joten otan rakentelussa joitakin vapauksia niin muotoilultaan, materiaaleiltaan, rakenteeltaan ja työmenetelmiltään oman makuni mukaan. Korjaan auton alkuperäiseen malliin, mutta esim. materiaalien kehitys otetaan tietysti huomioon; vanhojen tehdasmaalien tilalle nykyaikaisemmat soosit, pultit käyvät sinkkauksessa vaikka alunperin olleetkin mustia, osien värit/käsittelyt voivat erota tehtaalaisesta jne...

 

Mikäli lukijoilla on rakenteluun ja yksityiskohtiin liittyviä ideoita, ehdotuksia yms., niitä saapi esittää ! Ja tarvittaessa yrittää myydä minulle niiden toteutukseen tarvittavaa tavaraa :-)

 

 

Toivon dokumentaatiosta joka tapauksessa olevan hyötyä lukijoilleni !

 

PROJECT AUGUST 2005

ILMANKIERTOA IHMETTELEMÄSSÄ

28.8.2005

 

 

Tuuletin korjattuna

Rautamyymälöiden avautumista odotellessa aloin sitten ehostella lämmitin/tuuletin/ilmastointihässäkkää uuteen uskoon. Kaikki paikat kun olivat täynnä roskaa/ruostetta. Putsasin kaikki putket/kanavat perusteellisesti, kuulapuhalsin/hioin ja maalasin metalliosat ml. eri ilmavirranohjausläppiä käyttävät alipainekellot ja päällystin uudestaan läpät, joista oli vaahtomuovitiivisteet hapertuneet. Näpertelyä, mutta tämän tehtyä voinee luottaa, että vehkeet toimivat. Kuvassa puhaltimen moottori, roottori ja koppa kunnostuksen jälkeen.

 

Maalien kuivumista odotellessa aloin tutkia kojelautaa edestä ja takaa. Tekemistä tulee olemaan, mutta keinojakin on... Onneksi tähän löytyi hieman varaosia, mm. mittaritaulu ja mittaristo sekä vanha kojelauta, josta ei tosin suurempaa apua ole. Taidan tehdä kojelaudan siitä vanhasta.

 

Homma tuntuu vaihteluna sen verran mukavalta näpertelyltä, että taidankin tehdä kojelaudan ja systeemit kuntoon ennen kori- ja runkohommia. Kojelaudan kunnostuksesta enemmän sivulla  Tech - Kojelaudan kunnostus.

 

 


 

 

 

PIENTÄ MIETINTÄÄ

24.8.20055

 

 

Kojelauta poistettu

Viime päivinä en ole oikein saanut juonesta kiinni. Torinon saisi ajoon suhteellisen nopeastikin, mutta kesää ei ole juuri jäljellä ja mieli tekisi tutkailla ja laittaa samoilla tullla auto läpeensä. Tänään sitten tein päätöksen jatkaa projektia suoraan ensi kevääseen saakka, semminkin kun autolla ajelu on "vain" autolla ajelua, tallilla puuhasteluun on taas kummasti vielä mielenkiintoa jäljellä.

 

Poistin kojelaudan kokonaan kaapeleineen kaikkineen. Tarkoitus oli laittaa ainakin osa sähköistä uusiksi alunperinkin, nyt sitten tutkin johdotuksen kokonaan. Samalla tulee myös selvitettyä, paljonko alkuperäisestä epäkuntoisesta ilmastointilaitesysteemistä on jäljellä/ käyttökelpoista.

Poistin myös äänieristematot. Korin ollessa tässä vaiheessa enää runkopuslien ja -pulttien varassa rungossa kiinni, nostan sitten korinkin ylös, käyn läpi loppurungon ja sen jälkeen korin pohjapellit. Pohjaa oli edellisten omistajien toimesta aikaisemminkin paikkailtu, eikä kovin siististikään aina... Toisaalta selviä reikiäkään ei nyt löytynyt. Kabiinista lähtee lähipäivinä loputkin tavarat. Uusi matto on tilattu jo aiemmin ja penkit ovat olleet jo tovin verhoilussa, joten lattiahommat ovat edessä joka tapauksessa.

 


 

 

 

PIENTÄ PARANTELUA VIIKON VARRELLA

20.8.2005

 

 

Korjattu startti

Viimeinen viikko on mennyt lähinnä tallin ja työtilojen parantelun merkeissä, joten Torinolle ei juuri ihmeitä ole tapahtunut. Jotakin sentään.

 

Takapää on periaatteessa kasausta vailla, sain sinkkaamossa hukkuneen sylinteritvarren tilalle Jussilta vastaavan vanhan, jonka muiden pikkuhilkkujen kanssa kuulapuhalsin eilen ja maalasin sinkkimaalilla. Jouset tuli maalattua tiistaina vähän tuning-henkisesti punaisiksi kuten etupäässäkin. Eipä silti, sopii hyvin mustaan alustaan. Ylätukivarret niinikään käytin naapurin hiekkapuhaltamolla torstaina, sain ne samana päivänä takaisin. Kaksi kerrosta POR-15:ta päälle ja hyvä tuli. Samalla pensselöinnillä värjäytyivät myös etupyöränlaakereiden suojakupit.

 

Perjantaina sainkin Racers Placeltä uutta mietittävää, paketissa oli tilaamani startin helat ja hiilet, kaasuttimen korjaussarja, suutinvalikoima Holleyhin yms. tilpehööriä. Ilta menikin sitten lähinnä startin osia ihmetellessä. Helat eivät olleet sinne päinkään, joten palautus maanantaina ja toivon mukaan uudet tilalle. Koska startti oli ollut tietyllä tavalla voimaton, oletin sen olevan Fordille tyypillisen starttivian, eli kuluneiden helojen aiheuttamat ongelmat. Helat eivät olleetkaan kovin pahat, ja hiilissäkin oli vielä pintaa jäljellä, joten kasasin vehkeen tänään. Varsin hieno tulikin, mutta valitettavasti jotakin ongelmaa tuntuu olevan. Saa nähdä, teinkö hommat turhaan...

 

Entisöin myöskin bensansuodatin/ paineensäädin -yhdistelmän odottelemaan käyttöä. Niinikään jonkun suuressa viisaudessaan poistamat lohkon ja ja vaihdelaatikon väliset kohdistustapit syntyivät tänään kahdesta 1/2 tuuman pultista.

 

 


 

 

 

ETUJARRUT KASAAN

14.8.2005

 

 

Etujarrut ja ohjaus

Hain lauantaina maalausjonosta jarrujen jakotukin kiinnikelevyn päästäkseni kasauksessa eteenpäin. Maalasin sen POR-15:lla mustaksi, samoin myös mukaanottamani puskuritukiraudat ja vaihteiston suojapellin. Nämä olivat kaikki sentyyppisiä osia, joissa ei pinnan kosmeettisella laadulla ole niinkään merkitystä, korroosionkestävyydellä taas on. POR-15:lla saa kuitenkin erittäin hyvän pinnan itsesiloittuvuutensa takia jopa pensselillä, jopa sävy on lähes sama kuin muualle konehuoneeseen käyttämäni 1/2 -kiiltävä musta.

 

Kasasin etujarrujen putkistot jakotukkiin ja laitoin simupukan paikkaansa. Ohjauksen rättinivel oli myös uusittavien listoilla, alkuperäisen tyyppistä ei tuntunut saavan mistään, joten sovelsin vanhemman Fordin tarvikkeita (joita olikin 3 satsia hyllyssä ja kaikki erilaisia :-) ) uuden kasaamiseen. Toimiva ja lujan tuntuinen konstruktio.

 

 


 

 

 

MOOTTORIA SIISTIMÄSSÄ

12.8.2005

 

 

Moottori valmistumassa

Laittelin Clevelandia muiden hommien tyssättyä joksikin aikaa. Putsattu ja maalattu imusarja paikalleen, samoin polttoainepumppu ja termostaatti koppineen. Venakopan kannet alkavat jo olla kromaukseltaan hieman sitä sun tätä, mutta kiillottamisen jälkeen vielä käyvät. Olen jatkossa ajatellut laittaa rivalliset alumiinikopat, jos jollakulla olisi hyväkuntoiset myynnissä, pankaa ilmoittaen ! Samalla voisin ilmoittaa joitain vanhempia "Power by Ford" -koppia myyntiin. Eivät kauniita nykyisellään, mutta jos joku tarvitsee, laitan lisätietoja.

 

 


 

 

 

OSAT SINKKAUKSESTA - KOKOONPANO JATKUU

11.8.2005

 

 

Jarrut paikallaan

Keskiviikkona sainkin sitten osat sinkkauksesta. Laatu oli kohtuullisen hyvä ja loppuilta menikin sitten osia valkatessa omiin kippoihinsa. Sinkkaamo oli sitten hukannut osan palikoistani. Pulteista ja muttereista puuttui vajaa 10 kpl, minkä kanssa elää kyllä, mutta takajarrujen puuttuva sylinterin päähän tuleva akselin pätkä harmittaa. Samoin lohkon etuosaan tuleva ajoitusmerkkilevy.

 

Kasasin pyörännavat jarrulevyineen sekä jarrusatulat letkuineen paikalleen. Osa jarrutavaroista on vielä maalauksessa, joten homma päättyi näiltä osin siihen. Siirryinkin asentamaan moottorin palikoita paikoilleen loppuillaksi. Etupäähommistasta kiinnostuneille lisää tarinaa Tekniikka -osiossa kohdassa Tech - Tukivarret ja olkavarret

 

 


 

 

 

TAKAJARRUT KUNTOON

9.8.2005

 

 

Kasasin parin viime päivän aikana takajarrut kuntoon: Hommaa hidasti jarrukenkiä paikallaan pitävän sokan puuttuminen, muuten homma olisi toki hoitunut nopeamminkin. Uudet jarrulevytkin tulivat ja ovat nyt jo maalattuinakin odottelemassa paikalleen laittoa.

 

 


 

 

 

KIINNITYSTARPEISTA PULAA

6.8.2005

 

 

 

Reaktiotangot sain paikalleen, niiden mutterit kun olivat pulverimaalauksessa. Kallistuksenvakaajan tukivarren päähän tuli luonnollisesti linkkisatsin mukana pultit ja mutterit. Muut ovatkin sitten sinkkauksessa :-) Hommasta tarkemmin Tekniikka -puolella.

 

Huomenna Forssan Pick-Nickkiin ja sen jälkeen perää kasaamaan.

 

 


 

 

 

ETUPÄÄ KASAAN

4.8.2005

 

 

Etutukivarret paikallaan

Eilen putsasin kaasuttimen osat kokoonpanoa varten. Lisäksi asensin alatukivarret ja säädin ylätukivarret alkuperäiseen asentoonsa, pärjääpä varsinaiseen säädätykseen asti. Näistä tarkemmin Tekniikka -osiossa.

 

Tänään asensin jouset ja olkavarret paikalleen. Homma sujui näppärästi edellä määriteltyjä ratoja ja oikeita työkaluja hyväksikäyttäen.

 

Jotain negatiivistakin; ajattelin maalata ensimmäisenä uudet jarrulevyt, onneksi tutkin ja mitoin ne ensin, ne kun olivat sitten erilaiset, vaikkakin samalta valmistajalta. Levy vaihtoon siis.

 

Tarkempi tarina etupään asennuksesta löytyy sivulta Tech - Tukivarsien ja olkavarsien asennus

 

 


 

 

 

ALATUKIVARRET KASAAN

2.8.2005

 

 

Pallonivelen maalaus

Kävin alatukivarsien kanssa Raision Superkoneistuksessa kyläilemässä. Sieltä löytyi prässi, jota omistaja myötämielisesti lainasi hetkeksi hommaani varten. Kun on oikeat kalut, homma sujuu. Pallot olivat paikallaan parissa minuutissa. Tallille saapuessani putsasin varastorasvat palloista ja  maalasin ne POR-15:lla pariin otteeseeen. Maali on sen verran hidasta kuivumaan, että unohdin tukivarsien paikalleenlaiton tältä illalta. Sensijaan jatkoin kaasarin tutkintaa ja kas kummaa, läppärungon ensiöakseli väljä. Täytynee holkituttaa jossakin... Muutenhan sillä ei olisi niin väliä, mutta ilmavuodot sekoittavat toimintaa. Nyt ilmaa pääsee kaasariin ohi kirjanpidon akselia myöten.

 

Maalasin myös etujouset odottelemaan huomista kasausta (toivon mukaan...) ja tein muita pikkuhommia huomista varten.

 

 


 

 

 

TUKIVARSIHOMMIA

1.8.2005

 

 

Ylätukivarret paikallaan

Ylätukivarret kasaan ja paikalleen, alkaa etupäässä jo taukoamattoman purkamisen sijaan näkyä kokoonpäin menemisen merkkejäkin. Tosin pohjatöitä kasauksia varten on sen verran paljon ja perusteellisesti tehty, että valmista alkaa tulla aika nopeasti, kunhan esim. pultit kotiutuvat sinkkaamolta. Tukivarren pultit ja mutterit kävivät tukivarsien mukana pulveroinnissa, joten asennus voitiin suorittaa samoin tein. Alatukivarsien pallonivelten paikalleenlaitto vaatiikin prässiä, viilapenkissä ei tuntunut onnistuvan. Yritän saada prässäytettyä nämä jossakin koneistamossa tms. huomenissa. Niinikään olka-akselien (spindle) kartioreiät olivat näköjään pulveroinnin yhteydessä saaneet osansa maalista nekin, joten putsasin suunnilleen hammaslääkärin työkaluilla nekin.

 

Holley 750 dp sai niinikään purkutuomion lauantaina tilattua korjaussatsia odotellessa. Tästä tulossa myös oma juttunsa Tekniikka -osioon.

 

 


 

 

 

«« Previous (July 2005) | Top | Next (September 2005) »»