WELCOME TO PROJECT SECTION

Projekti

 

Tällä sivulla kerron kuulumisia sanoin ja kuvin Torinon rakentamisen etenemisestä. Kerron siis mitä olen autolleni milloinkin tehnyt, oikein tai väärin. Kirjoittaja ei ota mitään vastuuta täällä esitettyjen toimenpiteiden soveltamisen lukijoiden autoilleen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

 

Muistutettakoon vielä, että en ole entisöimässä autoani aivan täysin originaaliin tilaan, joten otan rakentelussa joitakin vapauksia niin muotoilultaan, materiaaleiltaan, rakenteeltaan ja työmenetelmiltään oman makuni mukaan. Korjaan auton alkuperäiseen malliin, mutta esim. materiaalien kehitys otetaan tietysti huomioon; vanhojen tehdasmaalien tilalle nykyaikaisemmat soosit, pultit käyvät sinkkauksessa vaikka alunperin olleetkin mustia, osien värit/käsittelyt voivat erota tehtaalaisesta jne...

 

Mikäli lukijoilla on rakenteluun ja yksityiskohtiin liittyviä ideoita, ehdotuksia yms., niitä saapi esittää ! Ja tarvittaessa yrittää myydä minulle niiden toteutukseen tarvittavaa tavaraa :-)

 

 

Toivon dokumentaatiosta joka tapauksessa olevan hyötyä lukijoilleni !

 

PROJECT FEBRUARY 2006

VIIPALEEN SOVITUSTA

28.2.2006

 

 

Lämppärin aukon sovitus

Vein aamusella pullon täyttöön ja hain kaverin autohuollosta kyytiin. Sitten kuskailtiin melko kasa Ford -merkkistä rautaa paikasta toiseen kaverin apuna. Iltapäivä menikin sitten rattoisasti yhtymän veroilmoitusta tehdessä... Tallilla en juurikaan saanut aikaiseksi, mitä nyt sovittelin tuuletinaukon palaa kojelaudan alle... Kokeillaanpa laittaa kohdilleen ja mittoillaan sekä sovitellaan. Hommasta tarkemmin Tech - Tuuletinaukko

 

 


 

 

 

VIIPALOINTIA

27.2.2006

 

 

Lämppärin aukko leikattuna

Palailin eilen Etelä-Pohjanmaalta perhe mukanani ja kävin tallilla sen verran, että heppailin tulipellin kaikki saumat kohdalleen. Nyt olisi apukuskin puoli valmis täyssaumoihin, vaan nyt sitten loppui kaasu. Sain kyllä hätätilaa varten kaverilta pullon lainalle, mutta sitä käytän vain välttämättömiin heppailuihin oman pullon ollessa täytettävänä. Pullo onkin jo valmiina peräkontissa ja vien sen huomenaamulla Woikoskelle. Siirryin ihmettelemään lämmityslaitteen puhaltimen aukkoa kojelaudan alla; se oli ruostunut puhki aika reilustikin. Ilmeisesti vesi pääsee kondensoitumaan tämmöiseen paikkaan helposti. Leikkasin sen siis irti ja puhalsin saman tien silikaatilla katsoakseni, mitä jää jäljelle... Jotain jäi, mutta hommaa on tiedossa, kun aikoo hyvin tehdä. Kuvassa pala irti leikattuna.

 

 


 

 

 

LATTIAN TEKOA

24.2.2006

 

 

Oikea etujalkatila hepattu

Sovitin kynnyskotelon alareunat paikalleen, mikä vaati hieman sovittamista, koska jenkkipoika oli pistehitsannut kotelon alunperinkin vähän poskelleen. Sopivasti kotelon sisäreunasta rälläkällä ja vasarrusta, niin alkoi sopia kohdalleen. Tein myös apukuskinpuolen jalkatilan kasaan. Mielenkiintoinen tilkkutäkki vanhaa ja uutta peltiä... Vanhaa siksi, että jätin nuo onneksi hyvin säilyneet muotoillut kohdat vanhasta ja leikkasin väliin uudet palat puhkimenneiden sijaan. Ei näytä kuvassa kummoiselta, mutta hitsauksen ja hionnan jälkeen pitäisi näyttää...

 

 


 

 

 

OIKEA ETUKULMA

23.2.2006

 

 

Oikea etukulma hepattu

Eilen hain tallikaverin Camaron runko-osat puhalluksesta ja maalauksesta miehen itsensä reissatessa Ruåtsinmaalla. Reissulla meni kahvinjuonteineen yms. pakollisine kuvioineen aika pitkään, jonka jälkeen kuitenkin aloin työstää oikeanpuoleista kulmapalaa paikkaansa. Kun rälläkkä oli aikansa soinut, pala alkoi olla kohdallaan ja heppasinkin sen tänään paikkaansa. Suhteellisen tarkka sovitus jälleen... Huomenna olisi vuorossa sitten lattian teko tälle puolelle eteen jahka ensin mojennan runkopalkkikotelon sisäliepeen kohdalleen ja sovitan kotelon alareunan pellit linjaan. Tarkemmin tutkittuani ei näyttänyt oikein tehtaalla onnistuneen kynnyskotelon teko; kotelon peltivärkit oli pistehitsattu väärään kohtaan, mutta sekös jenkkipoikaa olisi hidastanut... No, oikaistaan sitten nyt.

 

 


 

 

 

ETUPÄÄSSÄ EDELLEEN

21.2.2006

 

 

Vasen etukulma irroitettuna

Vasen etukulma on paikallaan ja hepeissä. Tuli aika hyvä sovitus, tuenta piti kutinsa, mitat ovat kohdallaan, silomänkin mukaan suora ja saumojen ilmaraotkin ovat soppelisti vain hitsausta vailla. Palan edessä näkyvän alueen teen uudesta pellistä, kunhan laitan apukuskin puolen ensin malliksi. Huomenna apukuskin puoli on nipussa, mikäli ei mitään yllätyksiä satu.

 

 


 

 

 

ETUKULMAA LISÄÄ

20.2.2006

 

 

Oikea etukulma puhallettu

No niin, back in the business... Viikonloppu meni Etelä-Pohjanmaalla, jonne heitin perheen hiihtoloman viettoon. Itse palasin maisemiin eilen illalla (sunnuntai). Tänään kiikutin peltiosat yhdessä tallikaverin Camaron osien kanssa hiekkapuhallukseen, josta omat palikkani sainkin samana päivänä, kuvassa oikea etukulma.

 

Palailin jälleen kuitenkin vasemman etukulman kimppuun vielä tässä vaiheessa.

 

Vasen etukulma irroitettuna

Tuin oviaukon pysty-, pituus- ja leveyssuunnassa retkahdusten välttämiseksi ja laikkasin risan etukulman poies... Huomenna onkin vuorossa palan paikalleen sovitus ja hitsaus. Vahinko vain, että kaasu alkaa olla miltei lopussa, joten todennäköisesti jätän etukulman heppeihin, että saan tehtyä toisen puolen vaatimat lisätuennat ennen kaasun loppumista. Onpahan sitten korjauspalan paikalleen sovittamista edes hetkeksi aikaa kun Woikoski lataa pulloon SK-25:ttä. Omistuspullossa on se huono puoli, että sama pullo täytetään ja se voi kestää sitten mitä vaan päivästä viikkoon tai jopa pitempään. Vuokrapullon tilalle saisi heti täyden.

 

 


 

 

 

ETUKULMA

16.2.2006

 

 

Vasen etusivuseinä avattu

Alkaa olemaan hommalla jo sen verran kiire jos aikoo kesäksi saada auton alle, että nyt pitää kiristää tahtia. Vien hiihtoloman ajaksi perheen kotipuoleen, joten saan itse rassailla kaikessa rauhassa :-) Tänään tutkiskelin vasemman etukotelon ja lattianreunan maastoa ja ruostetta löytyi. Lattian ja kotelon yhtymäkohdassa on 4 eri peltiä päällekkäin ja tämmöiset kerrokset ovat aika alttiita ruostumaan. Poistin kotelon ulkoreunasta ruostuneen palan ja kerros kerrokselta tämän sivuseinän ja siihen liittyvät pellit, jotka menevät lattian vierestä "läpi" ja pistehitsautuvat osaksi kotelopalkin sisäseinää. Tämän koteloseinän laikkasin myös jo auki odottelemaan pellitystä, jonka aloitan huomenna kunhan parilta muulta sovitulta hommalta ennätän. Teen pellit alkuperäiseen tapaan, joten kerrostusta tulee...

 

Tuntuu sen verran olevan paikkapaloille tarvetta, että sovin jo Jussin kanssa hakevani loputkin Rancheron etupään jämät tykötarpeiksi. Ne käytän Ekillä hiekkapuhalluksessa pahimmat massapaikat raavittuani. Putsataan nyt koko läjä kun ei aina ennakolta tiedä mitä paloja sattuu tarviimaan :-)

 

 


 

 

 

RANCHEROA SILPOMASSA

15.2.2006

 

 

Etukulma Rancherosta

Kun eilen saatiin oikeanpuoleiseen etujalkatilaan reikä, pitää se saada jollakin peittoonkin. Jussilla olikin 2-tallin takana Rancheron raato, jossa muistelin etujalkatilan olevan tallella ja olihan se. Hainkin sen Jussin kanssa pois odottelemaan jatkotoimenpiteitä. Palan ympärillä tuli otettua isosti muutakin, mutta leikkasin sieltä mistä parhaiten irti sai ja saattaahan lisäpalat tulla tarpeenkin :-)

 

 


 

 

 

TUOTTAMATON PÄIVÄ

14.2.2006

 

 

Ajoitusmerkki

Koko homma meni tänään aivan kansanterveydelle; äijät lähtivät kyllä tallille, mutta mitään ei juurikaan saatu aikaiseksi kaikenmaailman reissailujen, vierailujen ja muun paskanjauhannan vuoksi. Sinkkaamolta tullut ajoitusmerkki sentään päätyi paikalleen, samoin etuiskareiden alapään pultit.

 

 


 

 

 

HITSAUS JATKUU

13.2.2006

 

 

Vasen takavalopelti hitsattu

Hitsaushommissa edettiin taas; oikeanpuoleinen takavalopelti on sitten paikassaan odottelemassa jatköitä. Samalla hitsattiin myös takaluukun reunan oikeanpuoleisessa päässä oleva reikä umpeen, näkyy hämärästi kuvassa valopellin yläpuolella. Korihommat etenivät myös oikean oviaukon takaosassa, ruuvimeisselillä esiin kaivettu ruostekukka aiheuttikin sitten n. 15 cm kaistaleen mittaisen reiän :-) Paikkausosasto jatkaa huomenna suunnilleen näistä, tarkoitus on huomenissa myös päästä kuskinpuolta tekemään.

 

Pakosarjat maalattu

Myös kuulapuhalletut pakosarjat saivat juureensa holkin tulevia lambda-antureita varten. Sarjat viimeisteltiin Dinitrolin hopeanvärisellä lämpömaalilla, jolle luvataan n. 800 C lämmönkesto. Tulevaisuus näyttää... Pakosarjoista enemmän Tech - Seosmittari

 

 


 

 

 

HIONTAA JA NIPPELEITÄ

12.2.2006

 

 

Sinkkauksesta II

Viikonloppuna tallilla ei kovin pitkiä päiviä tullut tehtyä, mutta sain tähän mennessä hitsatut saumat hiottua ja samoin sain käsiini sinkkauksessa olleet nippelit, jotka sitten poistelin langoistaan. Saapahan taas pulttailla tavaraa kinni :-)

 

 


 

 

 

TARVIKKEITA

10.2.2006

 

 

Maalaustarvikkeita

Projektihommissa on nyt pidetty taukoa viikon verran kaverin aikataulujen vuoksi. Tämän ajan kuitenkin hyödynsin toisaalla laittamalla tietokonesysteemit kohtuullisen uusiksi (kts. News -palsta). Ehkä pieni loma autokuvioista oli hyväksikin, ainakin vaimo näki aviomiestään hieman useammin :-). Sain myös Mobitivelta jo aikoja sitten tilatut tarvikkeet paikalle. Jussille ja Ekille oli tulossa keltavassivointipintaa 4:llä eri spraymaalilla jäljittelevä satsi ja itselle korin pohjan maalaukseen (sekä sisältä ja ulkoa) tarvittavat ainekset. Työjärjestys on sitten seuraava: Pohja käsitellään POR-15 Metal Readyllä, joka hapottamalla loppupuhdistaa pinnan ja ataa pinnalle vielä fosfatointipinnoituksen johon seuraavassa vaiheessa pariin kertaan vedettävä POR-15 Rust Preventive Paint saa hyvän tartuntapinnan. Näiden päälle POR-15:lle tarkoitettu eristysväri, johon taas saadaan ruiskuprotomassa kiinnittymään hyvin. Röpö puolestaan päällemaalataan vielä Rust Preventivellä, jotta pinnasta tulis vähän helppohoitoisempi. Korin sisäpinnoille sama käsittely ilman eristeväriä ja protomassaa. On ehkä vähän varmuuden maksimointia tämmöinen, mutta kokeillaan. Eiköhän tule niin eho kuin vain saa... :-)

 

 


 

 

 

LOKASUOJA VALMIIKSI

2.2.2006

 

 

Oikea takalokasuoja hitsattu

Hitsaushommat jatkuivatkin sitten oikean takasisälokasuojan hitsaamisella; lokasuoja on kasassa, lattiapalat laitettuna ja lokasuojan päällä kulkeva saumaharjakin on simuloitu paikkaansa. Homma jatkuu takavalopellin hitsaamisella, sen olen ja pakottanut muotoonsa aiemmin.

 

 


 

 

 

PAKOSARJAT

1.2.2006

 

 

Pakosarjat puhallettu

Hitsaushommissa on nyt pidetty taukoa, tosin huomenna jatketaan. Jotakin silti piti tehdä projektin etenemiseksi, eikä tässä vaiheessa vielä hommat kesken ole loppumassa... Hankin tupla lambda-anturit, tarkoitukseni kun on asentaa seosmittarit kummankin puolen pakosarjoihin edesauttamaan kaasuttimen säätämistä optimiin. Samaan tarkoitukseen odottelee hyllyssä myös alipainemittarit imusarjalle. Lambda-anturit sijoitetaan pakosarjojen kollektoreihin pakoputkilaipan viereen, mitä varten kuulapuhalsin sarjat odottelemaan kiinnitysnatsan reikiä ja hitsauksia.

 

 


 

 

 

«« Previous (January 2006) | Top | Next (March 2006) »»