WELCOME TO PROJECT SECTION

Projekti

 

Tällä sivulla kerron kuulumisia sanoin ja kuvin Torinon rakentamisen etenemisestä. Kerron siis mitä olen autolleni milloinkin tehnyt, oikein tai väärin. Kirjoittaja ei ota mitään vastuuta täällä esitettyjen toimenpiteiden soveltamisen lukijoiden autoilleen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

 

Muistutettakoon vielä, että en ole entisöimässä autoani aivan täysin originaaliin tilaan, joten otan rakentelussa joitakin vapauksia niin muotoilultaan, materiaaleiltaan, rakenteeltaan ja työmenetelmiltään oman makuni mukaan. Korjaan auton alkuperäiseen malliin, mutta esim. materiaalien kehitys otetaan tietysti huomioon; vanhojen tehdasmaalien tilalle nykyaikaisemmat soosit, pultit käyvät sinkkauksessa vaikka alunperin olleetkin mustia, osien värit/käsittelyt voivat erota tehtaalaisesta jne...

 

Mikäli lukijoilla on rakenteluun ja yksityiskohtiin liittyviä ideoita, ehdotuksia yms., niitä saapi esittää ! Ja tarvittaessa yrittää myydä minulle niiden toteutukseen tarvittavaa tavaraa :-)

 

 

Toivon dokumentaatiosta joka tapauksessa olevan hyötyä lukijoilleni !

 

PROJECT 2004

PERÄ POIS

18.12.2004

 

 

 

Kardaanin U-pultit pois, joku oli näköjään joskus soveltanut GM:n toisen pultin Fordiin. Pitänee hommata uudet, jos jostain vastaan tulee. Tukivarsien ja iskunvaimentimien  pultit ja mutterit irti, jarruletku irti  ja itse perä murikasta tuettuna tunkalla ylös. Parahultaisesti ensimmäiset sankarit saapuivatkin sitten tallin pikkujouluihin ja auttoivat 9-tuumaisen laskemisessa lattialle.

 

Loppuiltana ei töitä saatu enää aikaiseksi muuta kuin puheen tasolla. Hyvä näin.

 

 


 

 

 

TAKAJARRUJEN PURKU

15.12.2004

 

 

Takajarrut

Koska tarkoituksena on konehuoneen siistintätyön ohessa laittaa jo viimekeväänä ostetut 3.70 perävälitykset paikalleen, perä on ensin purettava. Tarkoituksenani on teettää tämä osuus kaverillani, jonka luona välityksetkin ovat. Perä tulisi luonnollisesti saamaan hiekkapuhalluksen jälkeen uuden maalikerroksen samalla. Siksi purin myös jarrut pois alta.

 

Tältä näyttä Fordin kuskinpuoleisen jarrun sisuskalut rummun poistamisen jälkeen. Poisto on sinänsä suorapiirteinen työ, joka etenee seuraavasti:

- varaa riittävän iso matala pahvilaatikko osia varten ja lado ne siihen järjestykseen. Kasaaminen paljon helpompaa !

- keltainen jousi pois ja laatikkoon, muista kummin päin oli.

- vihreä jousi pois - irroita kenkiä paikallaan pitävät erillisten pitojousien alla olevat sokkatapit. Poistuu takakautta.

- irroita kuvassa näkyvä säätövaijeri. Keltaisen jousen alapäässä näkyvä vaijerinohjurikalikka on kiinni lukittu tällä jousella ja vaijerin irrottua se kilahtaa iloisesti lattialle, toivottavasti jää jopa talteen...

- poista loput hilut

- poista kengät. Mukana lähtee sininen jousi, alhaalla kenkien välissä näkyvä säätöpultti on vain kummankin  päänsä urastaan kiinni ja irtoaa samalla.

- Käsijarruvaijeri irti, mikäli ei aikaisemmin ole jo irroitettu.

 

Toinen puoli täsmälleen samalla tavalla. Koko perä irroitettaessa täytyy käsijarrun vaijeri ottaa irti myös jarrukilven reiästään. vaijerin kuoren päässä ja sen päällä on eräänlainen siipiholkki. Nämä siivet laajenevat reiän läpi työntämisen jälkeen ja siten lukitsevat vaijerin paikalleen. Pois otettaessa täytää siivet siis painaa kasaan ja tähän tarkoitukseen sopivin kalu on 15 mm kiintoavaimen lenkkipää.

 

 

Jarruosat laatikossa

Pidä osat ennen kaikkea tallessa, mutta myös järjestyksessä. Kasaaminen on huomattavasti helpompaa...


 

 

 

KONE PUKILLE

14.12.2004

 

 

Cleveland nosturissa

Audin tultua katsastetuksi oli taas aika jatkaa Fordin kanssa puuhastelua. Koneen irroitus oli seuraavana vuorossa.

 

Vaihteistoöljyt olivat vielä sisällä, joten korkki auki ja valumaan. Öljy oli terveen punertavaa, eikä haissut palaneelle, joten laatikossa ei sillä perusteella isompaa vikaa. Toimi ajossakin moitteetta ja miksei olisi toiminut, ajettu vasta n. 10 000 km remontin ja vahvistuksen jälkeen.

 

Kick-down tanko oli vielä paikallaan, joten irroitin sen. Samalla hukkasin sokan, joka sitten myöhemmin löytyi laatikkoöljyn joukosta...

 

Tämän jälkeen konetta ei pitänyt paikallaan muut kuin vaihdelaatikko-kone -välissä paikalleen jätetyt 2 pulttia ja löyhdytetyt koneen pukkien pultit. Annoin kuitenkin ennen koneen nostoa  kakkosnelosen pätkillä paikalleentuetun laatikon rauhassa valuttaa sisältönsä ulos ja siirryin auton peräpäähän.

 

Nostin perän murikasta tunkkaamalla pukeille ja poistin takapyörät. Vedin jarrurummut pois ja tutkin kunnon. Toisessa oli aika syvä ura ja muutenkin oli kummassakin kulumisen merkkejä olemassa. Kengissä oli pintaa vielä jäljellä. Päätin olla vaihtamatta rumpuja ja kenkiä vielä tälle kaudelle. Niiden aika tulisi ensi talvena.

 

Takaisin etupäähän, nosturi hollille, vielä konetta kiinni pitävät pultit pois ja varovasti konetta eteenpäin nykien irti vaihteitosta ja siitä suoraan ylös. Kuvassa 351 Cleveland poistumassa pesästään.

 

 


 

 

 

AUDIN KATSASTUS

13.12.2004

 

 

Audi oli pompannut katsastuksen väljän apukuskin puoleisen alapallon takia. Koko tukivarsi piti vaihtaa, koska alapallo oli siihen kiinteästi asennettu. Tukivarsi tuli Saksasta saakka alkuperäisosana, Quattroon kun ei tunnu palikoita Motonetista löytyvän. Muutakin pikku laittoa oli, sellaistakin, joita katsastusmies ei edes vaatinut.

 


 

 

 

KONEEN POISTOA VALMISTELLESSA

5.12.2004

 

 

Nostin tulpan + puolan johdot ja jakajan kannen könttinä pois, vaikkei välttämättä olisi koneenpoistossa tarvinnutkaan. Olipahan kuitenkin poissa tieltä. Ajattelin kuitenkin vaihtaa ne parempiin.

 

Seuraavaksi poistolistalle joutui pakosarjat. Pultit irtosivat yllättävän helposti sikäli mikäli niihin kiinni pääsi. Kuskinpuoli oli suhteellisen helppo, mutta oikeaa puolta vaikeuttiilmastointilaitteen "kyttyrä", joka oli pahasti tiellä. Viimeinen pultti lähti vain alakautta, eikä sieltäkään helposti. Peltisarjat mahtuivat mukavasti koneen sivuitse pois konetilasta, toisin kuin naapurilooshin Camarossa. Tarkistin sarjat samantien, hieman kärsinyttä kuumankestomaalia lukuunottamatta erittäin hyvässä kunnossa.

 

Kun sarjat olivat poissa tieltä, poistin seuraavaksi startin.

Irroittelin vaihdelaatikon ja koneen väliset pultit kahta lukuunottamatta, jotka saisivat olla siinä viime hetkiin asti. Mootoripukkien pultit löysälle ja muutama kiinnijäänyt johto irti.

 

Koneen poisnostossa on järkevää olla apuvoimaa mukana, vaikka sen yksinkin saa pois. Kun nyt tänään olin yksin tallilla, päätin jättää poisnoston toiseen kertaan ja jotakin tälle päivälle vielä tehdäkseni poistin puolan tulipellistä sekä tuulilasinpyyhimien moottorin.

 

 


 

 

 

PURKU JATKUU

3.12.2004

 

 

Delco-laturi

Jossakin vaiheessa joku oli katsonut tarpeelliseksi korvata Fordin oman laturin GM:ssä käytössä olleella Delcon SI 10 -laturilla. Mikäs siinä, toimiva peli varsinkin kun laitoin siihen korjaussatsin pari vuotta sitten ja hyvin on virtaa tuottanut. Pois kuitenkin joutaa ja joku luonteeseen paremmin sopiva kasattaessa tilalle.

 

Sekalainen valikoima letkua, johtoa, vaijeria, kaapelia yms. irti.

 

Pakoputket laippaliitoksistaan irti, olivat yllättävän löysällä :-) Koneen alla makoillessani poistin samalla turbiinin mutterit, joitaFordissa on 4 kpl.

 

 


 

 

 

KONEENPOISTON ALOITUS

2.12.2004

 

 

Konehuone alkutilassa

Kuten kuvasta näkyy, konehuone oli saanut kärsiä huonosta hoidosta pitemmän aikaa. Itse tekniikka oli kyllä kunnossa, koneremontti ja maltillinen virittely tehty viime vuonna. Maalattukin alkukesästä ylitse. Tämän talven teemana olisi sitten konehuoneen osalta täydellinen siistintä.

 

Toimeksi... Ensimmäisenä pois tieltä konepelti. Sen jälkeen nesteet ulos ja letkut irti. Jäähdytin oli aika rumassa kunnossa. Maali lohkeillut, poistoventtiili sökö, kolhuja kennostossa ja vuotojakin löytyi. Toimi kylläkin ihan riittävästi, eikä vettäkään tarvinnut jatkuvasti lisäillä. Tullaan kuitenkin korvaamaan siistimmällä. Joka tapauksessa irti ja varastoon. Helppo otettava, on vain kahdella yläpuolisella tukiraudalla kiinni. Alapuolelta kahden kumin varassa etuframessa.

 

Öljyt valumaan ulos koneesta. Ohjaustehostimen pumppu irti rautoineen ja nippusiteillä letkuistaan toistaiseksi roikkumaan rakenteisiin. Samalla irtosi tietenkin käyttöhihna ja muut tuulettimen remmi poistettiin samalla inspiraatiolla. Takaisin ei  uuden karhea remmi tule välttämättä pääsemään, mekaaninen flekti korvautuu sähköisellä. Mekaanisen propellin osat irti koneen keulasta.

 

Bensalinja irti pumpulta ja tulppaus pultilla + klemmarilla samalla polttoaineen paineensäädin ja suodatin irti sisälokarista. Myös kipinäpuoli poistoon: DuraSpark II:n liittimet auki ja huolellinen merkkaus

 

 


 

 

 

SISUSTAN PERKAUS JATKUU

1.12.2004

 

 

 

Eilisen jäljiltä siivosin sisustan, lisäksi irroitin kojelaudan joka harmaan joutuu kuitenkin maalattavaksi. Myös shifterin kotelo pois tieltä. Lopuksi putsasin auton päältä kokonaan

 


 

 

 

HOMMA ALKAA

30.11.2004

 

 

 

Aloitin tämänkertaisen projektin purkamalla ensin osan sisustaa, penkit verhoiltaisiin joka tapauksessa. Samalla lähti riekaleinen lattiamatto sekä peräkontin sisältö. Takapenkit purin pois ja ylhäälle varastoon. Samoin turvavyöt pois. Etupenkit, hitsattuna lattiaan kun olivat, jäivät paikalleen.

 


 

 

 

TOIMINTASUUNNITELMAA

25.11.2004

 

 

 

Periaatteessa toimenpidelista on hyvin yksinkertainen. Yksityiskohdat tulevat sitten paljolti riippumaan siitä, mitä työn edetessä autosta löytyy.

1. Konehuoneen siistintä edustuskelpoiseksi, ajo-ominaisuuksien parantaminen mm. puslien ja nivelten vaihdolla yms.

 

2. Suorituskyvyn lisäys mm. turbiinin rukkamisella, perävälityksellä ja säätämällä värkki kohdalleen.

 

3. Sisustan siistiminen yleisilmeeltään siistiksi, lähinnä penkkien verhoilu ja uusi lattiamatto. Muu sisustaan liittyvä jätetään myöhemmäksi.

 

 


 

 

 

TORINO TALLILLE

8.11.2004

 

 

Torino Piikkiön tallilla

Torino on nyt sitten saatu tallille. Tallipaikkaa metsästettiin Huhtikuusta lähtien ja vasta viime metreillä tärppäsi. Turun seudulla on ilmeinen markkinarako talliyrittäjille...

 

Tallista tarkemmin Talli-sivulla. Kun auto on suojassa, alkaa itse projektin suunnittelu. Joskus Joulukuun alussa olisi paremmin aikaa aloittaa ensimmäiset purkamiset, kunhan nyt ensin hahmottuu, mitä aion autolleni tehdä :-) Alussa aikaa menee yhteisten hommien hoitelemiseen ja kaikenmoiseen järjestelemiseen, työpenkkien kaappien yms. hommailemiseen ja ylipäätään tavaroiden siirtoon tallille.

 

 


 

 

 

«« Previous | Top | Next (January 2005) »»