TECH MATERIAL

Tekniikka

 

Teknilliset artikkelit käsittelevät aihepiirejä pääosin Fordin tiimoilta yleensä ja Torinosta erikseen.

 

Aiheet löytyvät pääasiassa kirjoittajan oman ajopelinsä rakentelun aikana dokumentoiduista työohjeista ja -kuvauksista, mutta mukana on myös teoreettisempaakin aineistoa sekä yleisluonteista dataa, taulukkotietoa yms..

 

Huomautettakoon tässä yhteydessä, että työohjeet ja -kuvaukset ovat lähinnä dokumentaatiota siitä, miten tekijä on itse nähnyt parhaaksi työt aikanaan tehdä. Lukemisessa ja soveltamisessa tulee käyttää tervettä järkeä ja soveltaa aineistoa käyttöönsä omien tarkoitustaan vastaaviksi tai ainakin nyt vähintään tietyn kriittisen otteen kautta.

 

Itse olen pyrkinyt tietynlaiseen perinpohjaisuuteen, joten useasta asiasta pääsee varmasti vähän vähemmilläkin töillä. Tulee myös muistaa, että käytössäni ovat olleet ne tyypilliset harrastajan perustyökalut, joten ammattimaisen korjaamon laitteilla tehtynä/teetettynä moni asia voisi olla helpompaa.

 

Toivon dokumentaatiosta joka tapauksessa olevan hyötyä lukijoilleni !

 

HOLLEY -KAASUTIN: 750 DP:N KUNNOSTUS

HOLLEY 750 DP:N KUNNOSTUS

 

Kunnostettu Holley

 

Tässä artikkelissa kunnostetaan Holleyn 750 dp (douple-pumper, "tuplapumppari"), mutta toimenpiteet sopivat yleisesti moneen muuhunkin Holley -kaasuttimeen, etenkin 4150 ja 4160 -sarjalaisiin. Dp on mekaaninen kaasutin, mutta ohjeet yleisellä tasolla käyvät myös vakuumitoisiolla varustettuihin kaasuttimiin.

 

 

Yleistä

Lähtökohta

Kohokammioiden purku

Metering blockin poisto

Kiihdytyspumpun suuttimien ja läppärungon poisto

Osien siistintä ja tarkistus

Kaasuttimen rungon ja läppärungon kasaus

Kohokammioiden kasaus

Metering blockien kasaus

Kaasuttimen loppukasaus ja kiinnitys

 


 

 

 

YLEISTÄ

Esimerkkikaasutin on List code 4779-5, josta seuraavassa hieman yleistä tietoa suoraan nopealla tutkimisella:

 

  • 4150 -sarjan kaasutin, minkä näkee esim. ylläolevasta kuvasta siitä, että toisossa (vasemmanpuoleinen) on myös "metering block", eli kohokammion ja rungon välissä oleva reilun sentin vahvuinen palikka. 4160 -sarjalaisissa on ohuempi "metering plate". Blockiin saa suuttimet kuten ensiöönkin (joihinkin myös toisiopuolelle lisäksi powervalven), platessa ei ole erikseen suuttimia vaan siihen on suoraan porattu suutinkokoa vastaavat reiät.
  • Kohokammiot ovat ns. "center pivot" (tunnetaan myös nimellä "center hung"-) -tyyppiä, minkä näkee polttoaineenpinnan säätöruuvien sijoittumisena keskellä kammioiden päälle, sekä myös polttoainelinjojen tullessa viistosti alhaalta. "Side hung" -tyypissä pinnansäätö on kammioiden oikeassa reunassa ja polttoainesyöttö on suoraan sivulta vain ensiöpuolelle. Tosiopuoli saa syötön metallisella yhdysputkella, joka kulkee kammioiden välillä kaasuttimen kyljessä.
  • Tuplapumppariksi kaasuttimen tuntee helpoimmin siitä, että myös toisiopuolella on oma kiihdytyspumppunsa, kuvassa vasemmalla alla.
  • Kaasuttimessa on mekaaninen ryyppy, jonka vivustoa näkee kuvassa (joskin epätäydellisenä) ryyppytornin alla.
  • Mekaaniseksi kaasuttimen tunnistaa myös toisiokurkkujen mekaanisesta avausvivustosta (vasemmalla alla), vakuumimallissa tällä kohtaa on alipainekello tarpeineen.

Ryyppytornin etupuolelle meistetyn List Coden (LIST-4779-5) perusteella Holley antaa seuraavat tiedot, kursivoidut tulevat korjaussarjassa:

 

 

List code 4779-5 Meistetty yleensä ryyppytornin etuseinään
Tyyppi 4150 ...eli metering block toisiossakin
CFM 750 Virtaus kuutiojalkaa minuutissa
Renew Kit # 37-485 Valitse List coden perusteella
Trick Kit # 37-933
Ensiö ja toisio neulasetti 6-504
Ensiösuuttimet 122-70 Tilausnumero 122, suuttimen koko 70. Suuttimien todelliset koot välillä 40-66 0vat 0.040" - 0.066", sen jälkeen todellinen koko on suurempi kuin kokonumero. Esim. 70 todellinen koko on 0.073"
Toisiosuuttimet tai -plate 122-80 Tilausnumero 122, suuttimen koko 80. Suuttimien todelliset koot välillä 40-66 0vat 0.040" - 0.066", sen jälkeen todellinen koko on suurempi kuin kokonumero. Esim. 80 todellinen koko on 0.093"
Metering block, ensiö 34R11179AQ
Metering block, toisio N/S
Power valve 125-65 Vakiona 6.5 HgIn
Kiihd. pumpun suutin, ensiö .028 Vakiona 0.028"
Kiihd. pumpun suutin, toisio .031 Vakiona 0.031"
Kohokammiotiiviste, ensiö 108-83-2
Metering blockin tiiviste, ensiö 108-89-2
Kohokammiotiiviste, toisio 108-83-2
Metering blockin tiiviste, toisio 108-89-2
Metering platen tiiviste, toisio N/R
Kohokammio, ensiö 134-103
Kohokammio, toisio 134-104
Läppärunko N/S
Ensiöventurin halk. 1 3/8"
Toisioventurin halk. 1 3/8"
Ensiökurkkujen halk. 1 11/16 "
Toisiokurkkujen halk. 1 11/16 "

 

Kaasuttimeen käy siis renew kit 37-485, kuten itse asiassa moneen muuhunkin 4150 -sarjan kaasuttimeen välillä 585-850 cfm ja muutamaan 4160:kin. Tarkista Holleyn sivuilta kaasuttimen tyypin mukaan siihen soveltuva korjaussarja. Kannattaa käyttää Holleyn omia korjaussarjoja, vaikka joitain halpismallejakin olisi saatavilla. On myös joitain hyviäkin korjaussarjoja, mutta usein kuulee väitettävän, että niissä tulevat power valvet eivät toimi yhtä hyvin kuin Holleyn alkuperäiset. Liekö sitten totta tai ei, mutta itse ostan sarjat Holleyltä.

 

Korjaussarjassa on kaikki tiivisteet, vakio powervalve (viimeisimmässä oli tosin kolme), kiihdytyspumppujen alemmat suuntaventtiilit, kalvot, neulaventtiilit, sokkia, rikkoja yms. tarvittavaa. Älä kuitenkaan hukkaa purkaessa mitään osia, sillä paljon on sellaista, mitä sarjassa EI ole. Sarjassa on sitten sellaistakin, mitä esim. tässä operaatiossa ei tarvita, esim. vakuumitoision osia.

 


 

 

 

LÄHTÖKOHTA

 

Holley

 

Kaasuttimet ja tarvikkeet. Tytäryhtiöitä mm. Hooker Headers, NOS, Earls, Lunati, Weiand ja Flowtech.

 

 

Eastwood !

Eastwood Carb Renew Bronze

 

... ja paljon muita erikoismaaleja

 

Suomessa näitä myy Mobitive

 

Holley 750dp ennen kunnostusta
Holley 750dp ennen kunnostusta.

Lähtökohtana käytetty kaasutin on parhaat päivänsä ulkoa päin katsottuna nähnyt, mutta itse asiassa edellisestä renew kitin laitosta ei ole kuin pari vuotta, eikä montaa tuhatta kilometriä. (jotkut tosin korjaavat kaasuttimensa aina "talviunen" jälkeen...). Tässä mielessä se ei olisi tarvinnut kunnostusta, mutta ko. kaasuttimella ei koneesta saatu ulos kaikkia tehoja ja lisäksi seokset olivat liian rikkaalla, eikä kiihdytykset sujuneet ilman epäröimistä. Edelleen, olin jotottunut epäilemään lähes kaikkea autossa ollutta tekniikkaa, joten käytäneen kaasari siksikin läpi. Polttoaineen kulutuskin oli hieman suurehko, 351C:llä C6-automaatilla ja 3.00 perällä matka-ajossa meni 20 L/100km ja kaupunkiajossa tuli ainakin 5 litraa lisää. Vakio 351:llä pitäisi matka-ajossa päästä 16 litraan satasella, joten omillakin mausteillani voitaneen ottaa tavoitteeksi tuommoinen 18 litraa sataselle. Otettakoon huomioon vielä, että kaasutin on hieman ison puoleinen tämäntyyppiseen sovellukseen, jopa pari sataa pienemmällä cfm -arvolla varustettu kaasari riittäisi aika pitkälle.

 

Holleyn osalaatikko
Holleyn osalaatikko

Purku kannattaa tehdä järjestelmällisesti ja laittaa tarkasti kaikki osat järjestykseen. Esim. Biltemasta saatavat muutaman euron viehelaatikoiden tyyppiset säädettävät (nippu väliseiniä) viritelmät ovat aivan loistavia tähän käyttöön. Edelleen suosittelen vahvasti digikameran hankkimista ja sillä kaikkien työvaiheiden ikuistamista, jos on epävarma muististaan ja osaamisestaan. Kuvista on kyllä sekin hyöty, että niitä voi laittaa vaikkapa nettiprojektipäiväkirjaankin :-)

 

 

 


 

 

 

KOHOKAMMIOIDEN PURKU

Suuttimia ?

 

Holley -suutinlajitelma

Holley -suutinlajitelma

- Jos aiot säätää Holley -kaasuttimia, on ehdoton hankinta Holleyn suutinlajitelma. Maksaa n. 50 euroa, mutta sisältää kaikki koot pareittain välillä 40 - 99. Sama määrä yksittäiskappaleina hankittuna tulee maksamaan huomattavasti enemmän. Muista oikean koon löydyttyä kuitenkin täydentää laatikko, sillä muuten sen idea säätötyökaluna menee hukkaan.

 

 

 

Kohokammio sisäpuolelta
Holley 750dp centre pivot kohokammio.

Ennen kaasuttimen ottoa pöydälle, valutetaan kaikki bensiini pois raottamalla kummankin kammion alimmaisia pultteja. Sen jälkeen irroitetaan kohokammiot, kuten kuvassa. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy kohoon, joita löytyy ainakin kolmea eri materiaalia: Messinkikoho, Nitrofyl -kuminen ja Duracon -muovinen, kuten tässä. Lisäksi kohoja on eri pituisia käyttötarkoituksen mukaan, joten mikä tahansa ei käy. Vain "side hung" -tyyppiseen käy koho kuin koho, mutta jos alkuperäinen on messinkiä, se kannattaa vaihtaa vähän moderinimpaan, sillä ohueen messinkiin saattaa ajan kuluessa tulla reikiä ja koho hukkuu. "Centre pivot" -tyyppiseen kammioon on kahta eripituista, joista kuvanmukaista, pitempää versiota käytetään, mikäli kammiota vasten tulee metering block. Esim. 4160-sarjan toisiossa pitää käyttää lyhyempää versiota metering platen vuoksi, sillä pitempi ei mahdu täysin liikkumaan 4160-toisiokammiossa.

 

Kiihdytyspumpun alimmainen vastaventtiili
Kiihdytyspumpun alimmainen vastaventtiili

Seuraavaksi irroitetaan kiihdytyspumppu (alhaalla vasemmalla). Se on kiinni kohokammiossa 4:llä ruuvilla ja niitä on kahta tyyppiä; 30 cc ja 50 cc -mallit, joista edellinen on yleisempi ja joka tässäkin on. Periaatteeltaan ne ovat täysin samanlaiset ja ne erottaa toisensa koosta; 50 cc -malli on paksumpi. Pumpun kuoren alta paljastuu kalvo, joka tiivistyy kuoren reunojen alle. Poista se ja alla oleva palautusjousi ja laita osat sinne uistinlaatikon tapaiseen talteen.

 

Vasemmalla kuva siitä, mitä nyt todennäköisesti näet. Punainen täplä on kammion vastaventtiili, joka päästää polttoaineen virtaamaan pumpun kammioon palautusjousen pullistaessa kalvoa ulospäin ja sulkee taas reitin kammioon pumpun työliikkeessä. Näitä on kahta tyyppiä; sateenvarjo kuten kuvassa tai kuulaventtiilityyppinen. Kumpikin toimii, mutta nähdäkseni sateenvarjo on parempi. Poista sateenvarjo varovasti ja laita talteen.

 

 

 


 

 

 

METERING BLOCKIN POISTO

 

Metering block kammiopuoli, vanha
Metering blockin kammionpuoli.

Kammion poiston jälkeen edessäsi on todennäköisesti hyvin paljon vasemmanpuoleisen kuvan näkymä, eli metering blockin kammionpuoli. Ylhäällä, näkyy "whistle", valkoinen muovipilli, joka johtaa kaasutinrungon kummassakin päässä olevaan pystyasennossa olevaan pilliin jotka näkyvär esim. ylimmässä kuvassa ilmanputsariympyrän vastakkaisilla puolilla. Nämä ovat kammioiden paineentasausta varten olevat huohottimet. Alhaalla keskellä oleva iso nappi on power valve ja sen vieressä olevat kaksi pienempää pääsuuttimet. Naputtele blocki varovasti irti, ÄLÄ kampea esim. ruuvimeisselillä raosta, materiaali on pehmeää ja saat äkkiä tiivistepintaan aikaiseksi syvät naarmut.

 

Metering block runkopuoli, vanha
Metering block

Kun blocki on irti, ruuvaa siitä irti suuttimet ja power venttiili ja laita taas viehelaatikkoon. Poista tiivisteet parhaan taitosi mukaan; edessäsi on sen jälkeen todennäköisesti tälläinen näky. Raaputa naarmuja synnyttämättä isommat tiivisteen jämät pois. Kuvan tiivisteenjämistä näkee, etteivät nämä "tarttumattomat" Holleyn siniset ole aivan tarttumattomia...

 

 


 

 

 

KIIHDYTYSPUMPUN SUUTTIMIEN JA LÄPPÄRUNGON POISTO

 

Kiihdytyspumpun suutin paikallaan, vanha
Kaasuttimen ensiökurkut ja suuttimia

Tässä vaiheessa käsisää on kaasuttimen runko sekä läppärunko siihen kiinnitettynä. Kuvassa vasemmalla ylöspäin sojottava putki on toisiokohokammion "huohotin", josta aiemmin mainittiin. Kaasuttimen toisiokurkuissa näkyvät varrelliset renkaat ovat venturit, jotka suihkuttavat polttoainetta kurkkuihin. Huohottimen vieressä ristipääruuvin alla on kiihdytyspumpun suutin. Avaa ruuvi ja nosta suutin pois. Suuttimen kummassakin päässä on rikka, ota talteen (vaikka nämä ovatkin korjaussatsissa). Kun käännät rungon ympäri, suuttimen allaolevasta reiästä (ainakin pitäisi) tipahtaa kiihdytyspumpun ylempi vastaventtiili, eli siis kärjellinen terästappi, joka on kärki alaspäin reiässään. Koneen käyttäytymisen kannalta tärkeä osa, joten älä missään nimessä hukkaa, kuten minua edellinen asentaja oli sitten tehnyt. Ensiöpuolen suutin pois myös, se sijaitsee sopivasti ryyppyläpän alla, muttei mitenkään mahdoton irtiotettava. Osat talteen.

 

Seuraavaksi pois läppärunko (8 pulttia) altapäin ja pöydälle.

 

 

 


 

 

 

OSIEN SIISTINTÄ JA TARKISTUS

Seuraavat toimenpiteet riippuvatkin sitten osaltaan siitä, mitä halutaan. Mikäli halutaan siistiä vivustot yms. on ne ensin purettava. Tässä kannattaa todellakin vaivautua hieman dokumentoimaan tekemisiään; nippeleitä kertyy yllättävän monta ja niiden takaisinlaitto ehkäpä viikkojen tai jopa kuukausien (toivottavasti ei sentään vuosien) päästä ei ehkä olekaan niin helppoa. Räjäytyskuvia kyllä löytyy netistä ja esim. korjaussarjan mukanakin tulee yksi, mutta ne ovat koottuja teoksia malliin kaikki optiot samalla paperilla, joten niistä hahmottaminenkin on joskus työlästä.

 

Mikäli teet niin kuin minä tein, puretaan siis vivusto pois ja pistetään osat talteen. Samalla tarkistetaan, että osat ovat ylipäätään ehjiä, eikä kulumia ole liikaa eikä kriittisissä paikoissa. Jos osa on huono, sen korjaamismahdollisuudet ovat rajalliset. Varaosakaasutin olisi tässä tapauksessa hyvä olla olemassa.

 

Tarkista esim. seuraavat:

 

  • Vipujen, jousien ja nippeleiden kunto ja onko ylipäätänsä kaikki tallella.
  • Kierteiden eheys. Jotkut kierteet voi korjata, toiset voivat olla haastavia.
  • Tiivistepintojen kunto; poista jäysteet ja paikkaa syvät montut, jos mahdollista
  • Läppäakselien kunto, välystä ei juuri saa olla, muuten kaasutin imee ilmaa läppäakselien kiinnityksistä ja vaikeuttaa säätöä. Jos välystä on paljon, voit yrittää viedä akselit holkitettaviksi kaasutinkorjaamoon tai koneistamoon. Onnistuminen ja hinta ovatkin sitten kiinni Hänestä.
  • Läppien kiinnitysruuvit. Älä irroita läppiä, jos ei ole pakko. Kiinitysruuvit tulee niitata päistään, etteivät ne mahdollisesti löystyttyään ja irrotessaan putoaisi imusarjaan.

Tutki vanhat säädöt (etenkin, jos et ole niitä itse tehnyt):

  • Tyhjäkäynnin, seoksen yms. säädöt; sinänsä niillä ei ole merkitystä, koska ne säädetään kuitenkin uudelleen (erillinen artikkeli), mutta kovin eksoottiset asennot kertovat taannoisista säätöongelmista. Tarkista samalla seosruuvien kunto.
  • Ensiösuutinten koot
  • Toisiosuutinten/ metering platen koot
  • Ovatko edelliset originaaleja vai onko porattu. Alkuperäinen reikä on sen verran sileä, että se kyllä erottuu poratusta
  • Power valven koko ja kunto. Venttiilin kannassa pinnoitetussa levyssä on numeroita; kun numerot näkyvät "oikeinpäin", esim. kello kolmessa on numero kuusi ja alempana numero viisi osoittamassa 6.5 HgIn (elohopeatuuman) vakiokokoista venttiiliä. Vanhemmissa tyypeissä lukema voi olla kannan kyljessäkin.
  • Kiihdytyspumpun suuttimet; esimerkkikaasuttimessa pitäisi olla ensiöpuolella 0.028" ja toisiossa 0.031" suuttimet (kts. taulukko ylhäällä). Suuttimen rungossa on (pitäisi olla) numerointi vastaten kokoa. Ensiössä olisi itselläni pitänyt siis lukea 28 ja toisiossa 31, mutta lukemat oli viilattu pois ja miksikäs ei, kun suuttimetkin oli joku porannut n. kaksinkertaiseen ylikokoon... Lisäksi toisiosta puuttui vastaventtiili.
  • PVCR (power valve channel restriction)-reikien koot. Nämä ovat ne kaksi pientä reikää power valvesyvennksessä. Ne tulisi list code 4779 -mallissa olla 0.056" ja kannattaa tarkistaa siksi, että nämä ovat otollinen kohde kaiken maailman virittelijöillä porata ne suuremmaksi. Osin ihan tarpeeseenkin, mutta tulee muistaa, että viritykset ovat aina tapauskohtaisia ja kyseinen tapaus ei todennäköisesti ole sama kuin sinulla. Kunnostusmielessä olisi siis paras, että reikiin ei ole koskettu.
  • Onko läppiin porattu reikiä ? Joissakin tapauksessa korkeaviristysasteisissa koneissa on voitu tehdä reiät tyhjäkäyntiseoksen saamiseksi säätöihin. Tämä johtuu siitä, että jyrkkä nokkaa pudottaa imusarjan alipainetta, eikä kone meinaa käydä tyhjäkäyntiä kunnolla. Tyhjäkäynti haetaan sitten jonnekin korkeammalle, että se edes käy tyhjää. Säätää ei kuitenkaan voi ikuisuuksiin, vaan jossakin vaiheessa läppien reunat ohittavat siirtopiirikanavien reiät eikä tyhjäkäyntiseoksen säätö enää vaikuta. Läppiin poratut reiät antavat lisää ilmaa pienemmällä aukeamisella ja siirtopiirin reiät ovat jälleen piilossa.

 

Puhdista osat:

 

  • Kaasuttimille löytyy omat puhdistusaineensa. Anna vaikuttaa riittävän kauan, muttei liikaa. Kaasutinvalu ei kestä mitä tahansa.
  • Voit kokeilla myös esim. alumiinivanteiden putsausainetta.
  • Mitä tahansa käytätkin, kannattaa muistaa, että kaasuttimen toiminnan kannalta on tärkeintä, että kaikki ne pienet reiät ja kanavat saadaan kunnolla auki.
  • Lopuksi huuhtele kaasutin kovista liuotteista ja puhalla vielä paineilmalla kaikki reiät ja kanavat.
  • Huomaa, että kaikki muovi- ja kumiosat tulee poistaa mahdollisuuksien mukaan ennen reippaita liuottimia. Nämä materiaalit eivät välttämättä kestä samoja aineita kuin itse kaasutin.

 

Käsittele osat:

 

  • Tämä riippuukin sitten vähän siitä mitä halutaan ja millainen kaasutin on alunperin ollut. Itse pyrin saamaan aikaiseksi tuommoisen "Holleynvärisen" pronssinvihertävän kromatointia vastaavan värityksen, joka kohtuulisesti (kts. ylin kuva) onnistuukin Eastwoodin Carb Renew Bronzella. Suomessa tätä myy ainakin Mobitive. Maksaa parisenkymmentä euroa. Maalausta varten kasaa kaasutin ilman sisuskaluja nippuun, suojaa kriittiset aukot ja kanavat ja maalaa muutama ohut kerros. Sama kaikille nippeleille.

 

Ennen putsausta ja maalausta voi halutessaan suorittaa muutamia pikku virityksiä. Maailmalla aika yleisestikin virtauksen stabiloimiseksi ryyppytorni on poistettu monesta vähän vakiota vakavammasta kaasutinaplikaatiosta. Itse en tätä tehnyt, sillä olen periaatteessa välttänyt kaasuttimien "tunausta" sillä tavalla, että jälleenmyyntiarvo vähenee rikkomalla osia... Mitä sen sijaan kannattaa tehdä, on poistaa kurkkuihin mahdollisesti valuvaiheessa jääneet harjanteet esim. varovasti dremelillä. Yleensäkin kaikki sellainen, mikä vaikuttaa ilmanvirtaukseen haitallisesti, EIKÄ ole jokin olennainen osa :-)

 

Metering blockin, kaasuttimen rungon ja ylipäätään kaikkien toisiaan vasten tulevien pintojen kunto kannattaa tarkistaa. Kuten mainittu, materiaali on pehmeää ja saattaa olla epätasaista, jopa tehtaankin jäljiltä. Kohoumat voi varovasti hioa tasaiseksi ja mahdolliset syvät montut täyttää, mikäli ne ovat sellaisessa paikassa, että on syytä epäillä niiden aiheuttavan tiivistymisongelmia.

 

Järki käteen viilojen kanssa !

 

 


 

 

 

KAASUTTIMEN RUNGON JA LÄPPÄRUNGON KASAUS

2 tapaa säätää bensanpinta

 

Bensanpinnan tarkistusaukko

Bensapinnan tarkistus-/säätöaukko

"Normaali" tapa kaasuttimen kinniollessa ja bensaa sisältäen on avata kuvan tarkistusproppu. Kun bensa on juuri tulemaisillaan ulos, on säätö kohdallaan. Säätö tehdään koneen käydessä.

 

 

 

Bensapinnan kohosäätö

Bensapinnan säätö

Toinen tapa säätää bensanpinta kaasuttimen ollessa osina ja kuivillaan on mittaaminen; kohokammion ollessa ylösalaisin mitataan kohon etäisyys kammion katosta (kuvassa nuolen ilmoittama etäisyys). Mitta riippuu kohotyypistä ja onko kyseessä ensiö vai toisio. Artikkelimme kaasuttimessa Duracon -koholla mitta on 5/16" ensiössä ja 3/8" toisiossa. Mitat löytyvät Holleyn sivuilta ja korjaussarjasta.

 

 

Mikäli käytit irti kaikki vivustot yms. tämä vaatii asennusjärjestyksen osalta vähän kokeilemista, mutta periaatteessa kaikki vivustot kasataan jousineen, prikkoineen, muttereineen ja sokkineen takaisin niille kuuluville paikoilleen sekä läppä runkoon ja runkoon. Kokeilu syntyy siitä, että läppärungossa ja rungossa olevien kilkkeiden välillä on mekaanisia liitoksia, kaikkea ei kannata vääntää erillisenä viimeiseen momenttiin vain huomatakseen, että joku osa piti vielä saada väliin... Kun olet valmis liittämään läppärungon ja rungon toisiinsa, varmista, että väliin tulee oikeanlainen tiiviste ja oikeinpäin niin, että tarvittavat reiät jäävät auki. Aseta tiiviste paikalleen ilman mitään liimoja ja lukitteita ja rasvoja. Aseta rungot vastakkain, katsota että yhdysvivut yms. kummankin osan välillä tulevat paikoilleen ja kiinnitä pohjasta ruuvit pikalleen. Varmista ruuvit esim. Locktite -tipalla. Tähän ruuvaukseen kuten muihinkin tasopintojen usealla ruuvilla tapahtuvaan kiinnitykseen pätee, että kiristetään vastakkaisista kulmista kiertäen ja vähän kerrallaan, ettei pääse syntymään taipumia.

 

 

 


 

 

 

KOHOKAMMIOIDEN KASAUS

Kiihdytyspumppu
Kiihdytyspumppu ja vipu.

Aloita laittamalla ylempänä kuvassa näytetty kiihdytyspumppukammion sateenvarjo varovasti mitään repimättä paikalleen. Aseta pummpukammioon palautusjousi ja uusi kalvo sen päälle. Lopuksi putsattu ja maalattu pumpun kansi paikalleen ja vipu osoittamaan ulospäin.

 

Seuraavaksi astetaan paikalleen uusi neulaventtiiliasetelma kohokammion päällä olevaan reikäänsä. Neulaventtiilejä saa useaa kokoa, mutta vakiokoko on lähes aina riittävä (tässä "H" -tyyppi) Muista vaihtaa kaikki tiivisteet. Tässä pitää olle huolellinen tai seuraus on että bensaa lentää käynnistettäessä pitkin konehuonetta. Älä vedä momenttiin vielä, säätö on tekemättä...

 

Seuraavaksi kun olet kerran hankkinut uudet kohot metsikköön heittämiesi messinkikohojen tilalle (no jaa, itse pidän kyllä kaikki vastaavat tallella ikään kuin varaosiksi :-)), asetetaan ne paikalleen ja säädetään. Kaikki Holleytä vähänkään tuntevat tietävät, että bensanpinta säädetään koneen käydessä avaamalla bensapinnan tarkistusreiät ja kun bensa on juuri valumaisillaan ulos, on säätö oikein. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että pinta saadaan säädettyä myös kuivanakin kaasarin auki ollessa. Tämä tosin riippuu käytetystä kohoista ja hommaan löytyy hyvät ohjeet Holleyn sivuilta ja korjaussarjan mukanakin ne tulevat. Esim. Duracon koholle, joka itsellänikin on, kohon korkeus on center pivot -kammioisella 5/16" kohon keskeltä mitattuna ensiöpuolella ja 3/8" toisiopuolella. Huomio ! Mitataan kohokammio nurinpäin käännettynä !!! Säätö tähän ja neulaventtiiliasetelma kiinni. Muista tehdä säädöt oikeisiin kammiohin, niissä on eroa muuallakin kuin polttoainelinjojen kätisyydessä, vaikkei sitä äkkipäätään huomaa. Säädöstä lisää oikealla palstalla pikkujutussa.

 


 

 

 

METERING BLOCKIN KASAUS

 

Seosruuvi
Tyhjäkäyntiseosruuvi.

Tämä on kohtalaisen helppo rasti; kohokammion puolelta laitetaan pääsuuttimet paikalleen tavallisella leveäkärkisellä meisselillä. Vääntö pitää tapahtua niin, että kumpikin puoli suuttimen reiän ympärillä vastaa meisseliin, ettei uusi suutin heti vaurioituisi. Mikäli olet vain tiivistämässä vanhaa hyvin toimivaa kaasutinta, tiedät jo mitkä suuttimet laitat, itse kun taas käyn koko säätötalkoot läpi tämän kanssa, aloitan tähän vakiona kuuluvilla 70-numeron ensiö- ja 80-numeron toisiosuuttimilla.

 

Samoin laitan tähän vakion 6.5 HgIn (elohopeatuuman) power valven jonka joku on suomentanut voimaventtiiliksikin. Muista laittaa tiiviste väliin. Toisin kuin suuttimet, tämä pulttautuu blockin kaasutinrungon puolelta. Toisiopuolellahan tässä vehkeesä ei power valvea ole (aika harvassa on, tosin joissakin).

 

Lopuksi kierretään uuden tiivisteen kera paikalleen tyhjäkäyntiseosruuvit ja jätetään ne valmiiksi 1.5 kierrosta auki. Ensiöpuolella ruuvi on apukuskin puolella (kuvassa "ported vacuum" liitinputken alla) ja toisiossa kuskin puolella vastaavalla paikalla.

 

 


 

 

 

KAASUTTIMEN LOPPUKASAUS JA KIINNITYS

 

Matering blockin sisätiiviste
Uusi metering blockin tiiviste

Etsitään tiivisteet paikkaansa ja katsotaan huolellisesti, että ne tulevat oikeinpäin ja oikeisiin paikkoihin. Kuvassa metering blockin ja kaasuttimen rungon välinen tiiviste. Huomaa ohjaustapit; tiivisteessä on vastaavat reiät. Jos käytössä on jotakin tarttumisen ehkäisevää sprayta, sitä voisi tässä vaiheessa suihkautta tiivisteen kummallakin puolelle, vaikka näitä Holleyn sinisiä mainostetaan tarttumattomiksi. Etenkin, jos säätötarkoituksessa joudut vaihtelemaan suuttimia useaan kertaan, mikä tarkoitaa kohokammioiden irrottelemista useaan kertaan. Power valveakin voi joutua hakemaan. Itsellä ei sattunut juuri tähän hätään olemaan, joten jätin kohokammion pultit löysälle odottelemaan ensimmäisiä starttailuja joskus keväällä. Kannattaa muistaa myös polttoainelinjat, letkujen kanssa on huomattavasti mukavampaa hakea suuttimia kuin jäykkien putkien.

 

Blockien toiselle puolelle muös tiivisteet paikkaansa (kts. kuva kohdassa metering blockin poisto).

 

Nyt sitten ladotaan metering blockit kaasuttimen kylkeen ja ko0hokammiot siihen päälle. Kiinnitetään neljällä pultillaan (muista vaihtaa myös näiden alle tiivisteet) paikoilleen.

 

Anti pull over squirter
Metering block

Itse kaasuttimessa ei enää ole juuri muuta kasattavaa kuin kiihdytyspumpun suuttimet ("squirter"). Tästä tarinaa ja kuva ylempää kohdassa kiihdytyspumpun suuttimien ja läppärungon poisto.

 

Omastani oli vakiosuuttimen kanssa tarpeellinen neulaventtiili suuttimen kanavasta hukattu, joten ostin kumpaankin päähän kuvassa näkyvän "anti pull-over" -tyyppisen squirterin. Tämä on hieman "racempi" versio tavallisesta ja on joissakin malleissa ensiasenteisena. Sopii kuitenkin heittämällä 4150- ja 4160 -kaasuttimeen ja plussa on lisäksi se, että rakenteensa vuoksi ei tarvitse erillistä neulaventtiiliä allansa. Joka olikin minulta hukassa. Joten 2 kärpästä yhdellä iskulla. Maksavat n. kympin kappale. Ensiöön laitoin vakion 0.028" ja toisioon 0.031". Jotkut tosin sanovat, että alle 0.035" ei pitäisi laittaa ollenkaan, Holley olisi systemaattisesti alimitoittanut squirterit. Saattaa olla näin, mutta kokeilenpa kuitenkin. Itsellänikin tosin ollut aina normaalia isommat ennemmin. Muista tiivisterikat sekä suuttimen, että ruuvin kannan alle.

 

Nyt kaasutin olisi sinällään valmis ja odottaa pulttausta ja kiinnitystä muihin systeemeihin. Tähän väliin kuitenkin kehottaisin hankkimaan kaasuttimenja imusarjan väliin ns. "spacerin", eli n. tuuman vahvuisen muovivälilevyn, joka parantaa virtausta, lisää plenumin tilavuutta ja ehkä tärkeimpänä lämpöeristää kaasuttimen imusarjasta. Spacerin kummallekin puolelle tiiviste ja kaasutin paikalleen. Kiristys vastakkaisista nurkista vähän kerraallaan kiertäen.

 

Ja tähän päättyykin toistaiseksi askartelumme kaasuttimen kanssa. Päivitän vielä jokusen rivin vaijerien ja vipujen kytkemisestä, jahka saan korin tuohon moottorin taakse :-) Seuraavassa artikkelissa keväällä puolestaan palataan kaasuttimen säätöihin ja säätämiseen alipaine- ja seosmittauksen kanssa tarkemmin.

 


 

 

 

«« Previous | Top | Next »»